V Číně bylo otráveno olovem dalších více než 1300 dětí

V centrální Číně se kvůli úniku olova otrávilo více než 1300 dětí. Během měsíce jde o druhý podobný případ. K obdobné tragédii totiž došlo i na severozápadě země, kde onemocnělo téměř 900 dětí. Podle úřadů navíc není počet postižených konečný. Peking už odvolal vedení obou společností a vyšetřování úniku nebezpečných látek pokračuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňanka s dítětem

Číňanka s dítětem | Foto: Robert Mikoláš

V provincii Chu-nan jsou postiženy děti ze čtyř vesnic ležících v blízkosti továrny na zpracování manganu ve Wen-pchingu. Všechny jsou navíc mladší 14 let a navštěvovaly školky či školy vzdálené od závodu maximálně 500 metrů.

Úřady už minulý týden přikázaly vedení podniku, který byl v provozu od května 2008 bez patřičných povolení týkajících se ochrany životního prostředí, aby ho uzavřely. Dva představitelé továrny už také byli zadrženi.

Na tisíc rodičů postižených dětí proti úniku jedovatých látek protestovalo už začátkem srpna, kdy proti nim zasáhla policie. Navíc po zveřejnění oficiálních údajů o obsahu olova v krvi došlo k další konfrontaci.

Vyšetřování pokračuje i v provincii Ša-an-si, kde po kontaminaci olovem unikajícího z průmyslového parku v Čchang-čchingu onemocnělo už téměř 900 dětí.

Zahraniční zpravodaj ČRo v Číně Robert Mikoláš v rozhovoru pro Rádio Česko uvedl, že v Číně desetitisíce továren a chemiček až na výjimky nesplňují ekologické normy, které nejsou přísné jako v Evropě. Jen v nejprůmyslovější provincii Číny, v Kuang-tungu na jihu země, stojí podél Perlové řeky na 50 tisíc podobných podniků. K nápravě tak, pokud vůbec, dochází většinou až po podobném skandálu.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

O otravě dětí olovem, vypouštění jedovatých látek a přístupu tamních továren k ekologickým normám hovořila Martina Mašková se zpravodajem ČRo v Číně Robertem Mikolášem.

Související články:
Čína řeší další ekologický skandál, únik olova přiotrávil stovky dětí
Čínská vláda čelí dalšímu skandálu, tentokrát s vanadem
Čínští dělníci platí zdravím za výrobu úsporných žárovek pro EU
Za skandál s melaminem byly v Číně vyneseny dva tresty smrti
Čínské soudy odmítají žaloby na mlékárny zapletené do skandálu s melaninem
Čína: Mlékárny se omluvily za melamin v mléce, slíbily plnění nejpřísnějších norem
Kvůli toxickým mléčným výrobkům v Číně padla první žaloba
Čína přiznala mnohem větší počet dětí postižených melaminem
EU zakáže dovoz čínských potravin pro děti s příměsí mléka

Robert Mikoláš, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme