Správa železnic propustí na 500 zaměstnanců

Státní podnik Správa železniční dopravní cesty (SŽDC ) bude propouštět. O práci přijde do konce letošního roku zhruba 500 zaměstnanců. Asi 100 zaměstnanců opustí ředitelství podniku. Zbylých 400 zaměstnanců odejde z běžného provozu. Jde například o údržbáře, mazače nebo traťové zámečníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní vlak

Nákladní vlak | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally Správa zaměstnává zhruba 10 300 lidí, takže 500 propuštěných není v celkovém součtu zaměstnanců až tak vysoké číslo. Propouštění se bude podle něj týkat hlavně takzvaných nadtabulkových míst.

Počet zaměstnanců se prudce zvýšil loni v polovině roku, kdy SŽDC převzala od Českých drah péči o koleje a 10 tisíc pracovníků. Právě České dráhy podle Hally mohou za současný přebytek zaměstnanců.

"U některých krajských organizačních jednotek vznikla tabulkově uměle vytvořená místa. Nyní jsme nuceni na těchto krajských jednotkách tyto nadbytečné lidi propustit. Mezi propuštěnými budou ale s nejvyšší pravděpodobností zejména lidé, kteří nejsou potřební k provozování bezpečné dopravní cesty," vysvětlil Halla.

Odbory nesouhlasí především s propouštěním těch pracovníků, na které se nevztahuje vládní sociální program. "Podnikový výbor OSŽ nesouhlasí s ukončováním pracovních poměrů se zaměstnanci, kteří nesplňují podmínky pro využití doprovodného sociálního programu nebo se zaměstnanci, jejichž výkon práce má vliv na bezpečnost a plynulost železniční dopravy," napsal v dopise řediteli SŽDC Janu Komárkovi šéf Odborového sdružení železničářů v SŽDC Adolf Hradílek.

Přečtěte si také:

Šéf dopravy zvažuje zrušení tendru v hodnotě 36 miliard
České dráhy mají opět obstavené účty

Ondřej Kapic, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme