Reportáž švédského novináře z Palestiny vyvolala mezinárodní skandál

Izraelští vojáci předávají těla zabitých Palestinců lékařům a ti z nich potom tajně odebírají orgány. Tato šokující obvinění obsahuje novinová reportáž, která se stala předmětem nejnovější roztržky mezi Izraelem a Švédskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské domy pod Olivovou horou

Izraelské domy pod Olivovou horou | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Článek otiskl největší švédský deník Aftonbladet. Autor vychází jenom z tvrzení Palestinců a židovský stát jeho práci označuje za skandální projev antisemitismu.

Reportér spojuje palestinská obvinění s nedávným skandálem ve Spojených státech. Úřady tam pozatýkaly skupinu lidí včetně několika rabínů, kteří jsou podezřelí z ekonomické kriminality a také z obchodování s lidskými orgány z Izraele.

Od novináře se distancovala i švédská velvyslankyně v Tel Avivu. Jenže tím na sebe uvrhla hněv svých nadřízených, podle kterých ambasadorka nemá co kritizovat tisk a jen prý vyslovila soukromý názor.

Jeruzalémská vláda tvrdí, že Stockholm je během svého předsednictví v Evropské unii příliš kritický vůči Izraeli. Teď Izrael požaduje od švédské vlády veřejné odsouzení článku. Zvažuje dokonce, že zruší pozvání pro švédského ministra zahraničí.

Přečtěte si také:
Izrael si stěžuje na švédské předsednictví Evropské unii

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme