Slovensko odepřelo vstup maďarskému prezidentovi, ten návštěvu zrušil

Slovensko má za sebou nejvážnější roztržku s Maďarskem ve své novodobé historii. Slovenská vláda diplomatickou nótou zakázala vstup maďarskému prezidentovi Lászlo Solyomovi, protože podle premiéra Roberta Fica chtěl oslavovat maďarskou státnost na území Slovenska. Sólyom tlaku podlehl a návštěvu na poslední chvíli zrušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský prezident László Sólyom opouští most spojující obce Komárom a Komárno

Maďarský prezident László Sólyom opouští most spojující obce Komárom a Komárno | Zdroj: ČTK

Maďarský prezident měl v podvečer ve slovenském Komárně, kde žije početná maďarská menšina, odhalit sochu krále Štěpána I., který je zakladatelem uherského státu. Slovenská vláda to ale považuje za urážku a v souladu s mezinárodními závazky mu odepřela vstup na území. Premiér Robert Fico dokonce označil kroky Sólyoma za hrubou provokaci.

"Komárno leží na území Slovenské republiky, je součástí území suverénní Slovenské republiky a není dalším okresem Maďarské republiky. Za těchto okolností je pan prezident Maďarské republiky nevítaný. Kdykoliv, při respektování standardních mezinárodních zvyklostí, bude přivítán se všemi poctami. Ale to, co pan prezident Sólyom předvádí dnes, je jen hrubá provokace," uvedl Rober Fico.

Slovenský premiér poukazoval zároveň na to, že hlava maďarského státu přijíždí velice nevhod - v den 41. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, tedy i maďarských vojáků. Slovenské politické špičky už dříve zdůraznily, že maďarský prezident není v den výročí okupace vítaným hostem. Vyzvaly ho, aby na Slovensko nejezdil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Komárně hovořil v podvečerním Radiofóru slovenský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Laszló Sólyom zrušení své návštěvy oznámil na improvizované tiskové konferenci uprostřed mostu mezi slovenským Komárnem a maďarským Komáromem. Most vede přes řeku Dunaj, která tvoří hranici mezi oběma zeměmi. Po svém vystoupení Sólyom odjel zpět do Maďarska.

Rozhodnutí slovenské vlády označil maďarský prezident za bezprecedentní krok ve vztazích dvou spřátelených zemí, který nelze nijak vysvětlit. Podle něj bude Maďarsko celou situaci řešit diplomatickou cestou a také požádá o pomoc Evropskou unii.

Podle slovenského novináře z deníku SME Petra Morvaye je ale málo pravděpodobné, že by se Evropská unie v těchto věcech výrazně angažovala. Co se týče slovenské veřejnosti, ta je podle něj v otázce vyhrocených slovensko-maďarských vztahů rozdělená. "Část veřejnosti vládní kroky děsí, velká část ale tyto kroky a tvrdý postoj vůči Maďarům vítá," řekl slovenský novinář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovější slovensko-maďarské roztržce hovořil Jan Richter v pořadu Stalo se dnes se slovenským novinářem deníku SME Petrem Morvayem

Letité napětí mezi Slováky a Maďary dosahuje nového vrcholu

Na Slovensku žije přes půl milionu etnických Maďarů, kteří tvoří asi desetinu obyvatelstva země. Letité napětí ve vzájemných vztazích v poslední době zvyšuje polemika ohledně slovenského jazykového zákona.

Budapešť tvrdí, že zákon, který počítá od září s pokutou až 5000 eur za prohřešky vůči slovenštině, maďarskou menšinu znevýhodňuje, a proto se kvůli němu obrátila mimo jiné i na OSN. Zabýval se jím také Evropský parlament.

K vyhrocení slovensko-maďarských vztahů přispěl také vstup Slovenská národní strany (SNS) do vlády po parlamentních volbách v roce 2006. Předseda SNS Ján Slota totiž v minulosti proslul některými urážlivými výroky na adresu Maďarska. Spory se vedou rovněž o maďarské názvy v učebnicích či kolem Benešových dekretů, slovenskou nevoli zase vyvolalo založení polovojenské Maďarské gardy.

O slovensko-maďarských sporech si přečtěte také:
Slovensko nechce návštěvu maďarského prezidenta v den výročí invaze
Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN
Maďarští neonacisté: Smíříme znesvářené Slováky a Maďary
Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu
Soud v Budapešti rozpustil Maďarskou gardu
Maďarská krajní pravice bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů
Nad schůzkou slovenského a maďarského premiéra dál visí otazník
Slovensko: Poslanci schválili dvojjazyčné názvy v učebnicích
Slovenská policie obvinila maďarské extremisty z propagace fašismu
Mezi Bratislavou a Budapeští to opět vře, tentokrát kvůli nové učebnici vlastivědy
Skupina slovenských Maďarů žádala pozastavit Bratislavě členství v EU
Zástupci slovenských Maďarů žalují Slotu

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme