Budoucnost elektromobilů v Německu

25. srpen 2009

V Německu by mělo v roce 2020 jezdit asi milion elektromobilů. Německá vláda totiž nechce ponechat nic náhodě, a proto cíleně podporuje rozvoj perspektivních technologií v domácím soukromém sektoru. Štědré pobídky se týkají i gigantů jako BMW a Volkswagen.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: We live in public, film o vizionáři internetu (O. Timoner), Elektrokardiogram na dálku a skener mozku (B. Olofsdotter, S. Ericsson, M. Truedsson, repr.), Futurologické okénko: netradiční ovládání počítače (J. Donát), Četba - Pavel Urban: Artefakt (repr.).

Dnes už je celkem jisté, že vývoj automobilů bude v příštích letech provázet postupný přechod od spalovacích motorů přes hybridy až k automobilům elektrickým, tedy k elektromobilům. Je to ale vlastně pouze renesance elektromobilů, které se hojně proháněly po silnicích už koncem 19. století. Jeden takový postavil v roce 1895 i český vynálezce František Křižík.

Podle představ Německé spolkové vlády by v německých ulicích mělo být v roce 2020 milion elektromobilů, v roce 2030 přes pět milionů a v roce 2050 by mělo po silnicích jezdit už více elektromobilů než aut, která spalují fosilní paliva. Vláda chce např. podporovat výzkum v oblasti vyspělých akumulátorů a rychlých dobíjecích stanic. Stimulem, který německou vládu popohání, je fakt, že v oblasti elektromobilů už dnes dosahují velkých pokroků konkurenční firmy z Asie a Spojených států. Součástí plánu je také program stimulace prodeje prvních 100 000 elektromobilů pomocí systému dotací.

Minielektromobil Mini E od BMW

Tento krok ale není v očích řady ekoaktivistických organizací a Zelených dostatečný. Zelení kritizují podle nich předimenzované šrotovné, které podporuje jen tradiční, tedy "starou technologii". Z opačné strany vládní plán kritizují němečtí motoristé organizovaní v klubu VCD, kteří nepovažují zavádění elektromobilů za nutné. Jeden milion v poměru k 50 milionům stávajících tradičních je podle nich nepříliš významné číslo. Jiné organizace, jako např. Sdružení pro informační technologie, telekomunikace and nová média (BITKOM), plán vítají jako významný milník na cestě směrem k udržitelnosti silniční dopravy. Firma BMW už společně s firmami Bosch a Samsung spolupracuje na vývoji lithium-iontových akumulátorů. Volkswagen chce vyrábět první elektromobily v roce 2013.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.