Začíná Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha

Dílo Antonína Dvořáka ožije pod rukama významných českých i zahraničních hudebníků a dirigentů. Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha začíná v pátek 21. srpna a bude pokračovat až do 4. září. V rámci festivalu vystoupí řada světových interpretů. Většina programu se odehraje v prostorách Rudolfina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná Dvořákova Praha

Začíná Dvořákova Praha

Podrobnosti o náplni festivalu prozradil výkonný ředitel Dvořákovy Prahy Jaroslav Manda : "Snažíme se od začátku uvádět co nejvíce Dvořákových děl, ale samozřejmě festival nelze sestavit jen z Dvořáka. Zatím se pro začátek tedy dramaturgii víceméně držíme v oblasti Dvořák a jeho současníci.," vysvětlil Manda.

Dodal, že na programu festivalu je celkem 14 Dvořákových skladeb, což je více než loni. "Naší představou i do budoucna je, že taková ta stěžejní |Dvořákova díla, jako je sedmá, osmá či devátá symfonie nebo houslový či cellový koncert, bychom chtěli pokud možno uvádět každý rok," upřesnil Manda.

Druhý ročník Dvořákovy Prahy nabídne téměř dvě desítky koncertů. Představí také mladé české i zahraniční sólisty, kteří v současné době slaví úspěchy a prosazují se na mezinárodních pódiích.

Festival zahájí Česká filharmonie pod taktovkou francouzského dirigenta Yana Pascala Torteliera. Sólistou koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina bude houslista Pavel Šporcl.

Mezi hvězdy letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha patří pianista Boris Berezovskij, sopranistka Olga Trifonovová, houslistky Janine Jansenová a Arabella Steinbacherová či Emersonovo smyčcové kvarteto.

Značná část večerů bude patřit symfonickým orchestrům, z nichž k nejznámějším zahraničním patří mimo jiné Vídeňský rozhlasový symfonický orchestr, Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu či Filharmonický orchestr z Londýna. Za dirigentský pult se například postaví Jiří Bělohlávek, Ion Marin, Tomáš Netopil, Vladimír Ashkenazy či Petr Altrichter.

Koncerty se uskuteční převážně ve Dvořákově síni Rudolfina, ve Valdštejnském paláci i sále České národní banky.

Přečtěte si také:

Bennewitzovo kvarteto na festivalu Dvořákova Praha
Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha
Festival Dvořákova Praha dnes končí

Zuzana Filípková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme