Jak hodovaly první komplexní organismy

24. srpen 2009

Vůbec nejstarší známé komplexní organismy se zřejmě živily podobně jako dnešní bakterie.

V ediakarském období před 540 miliony let žily v oceánech první komplexní organismy, jaké se na Zemi objevily. Několik centimetrů dlouzí Rangeomorpha měli dýchací orgány, které jim dodávaly tvar listů kapradin. Další skupinou byli Erniettamorpha, kteří se trochu podobali miniaturní nafukovací matraci. Tyto organismy se zcela lišily od těch, které se objevily v pozdějších dobách, a jejich způsob života zůstává z větší části záhadou. Diskuse vyvolává především způsob příjmu potravy.

Dosavadní teorie navrhovaly širokou škálu možností od parazitismu po fotosyntézu. Tým amerických výzkumníků se ale domníval, že ani jedna hypotéza není správná - obě skupiny například postrádaly ústa nebo jiná uzpůsobení k příjmu potravy a žily v hlubokých mořích, kde by se fotosyntézou živily dost obtížně. Matematické modely, které pracovaly s poměry povrchu a objemu těla dávných organismů, vědce přivedly k daleko pravděpodobnější možnosti. V pravěkých mořích byla hojnost rozpuštěných organických sloučenin uhlíku, které ediakarské organismy mohly přijímat osmotroficky celým povrchem těla. Díky vysokému poměru mezi povrchem a objemem těla jim to zřejmě - stejně jako dnešním bakteriím - zcela stačilo.

Výsledky studie zveřejnil článek v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.