Spolkový sněm začne projednávat novelu, která je podmínkou dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy

Poslanci Spolkového sněmu začnou projednávat "doprovodný zákon", který má zvýšit pravomoci národního parlamentu vůči orgánům Evropské unie. Taková byla podmínka německého ústavního soudu pro ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bundestag

Bundestag | Foto: Jiří Hošek

Takzvaný "vázaný mandát" by měl oběma komorami německého parlamentu hladce projít.

Minulý týden našli společnou řeč o podobě novely představitelé poslaneckých frakcí stran velké koalice i zástupci spolkových zemí. Bavorská CSU prosadila, aby se spolurozhodovací pravomoci Spolkového sněmu a Spolkové rady, týkaly taky komunální politiky.

Spolková vláda si při jednáních v Bruselu bude muset nechat od dolní komory parlamentu posvětit taky postoje v oblasti pracovního práva, ochrany životního prostředí a unijního rozpočtu.

Postkomunistům se novela nezamlouvá

Za nedostatečný ale považují návrh nového doprovodného zákona poslanci postkomunistické Die LINKE, kteří hrozí novou žalobou k ústavnímu soudu. O legislativní normě by se mělo hlasovat 8.září. Dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy by se tak mělo stihnout ještě před parlamentními volbami koncem září.

Původně německý ústavní soud koncem června pozdržel ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Dokument je sice podle soudců slučitelný s německým ústavním pořádkem, vyžaduje ale současně právě dodatečné přijetí zmíněného zákona.

"Ústava říká ´ano´ Lisabonské smlouvě. Na národní úrovni ale vyžaduje posílení parlamentní odpovědnosti za evropskou integraci," uvedl tehdy předsedající soudce Andreas Vosskuhle.

Už předtím ale přijal Lisabonskou smlouvu německý parlament, nicméně prezident Horst Köhler čekal se svým podpisem až na verdikt ústavního soudu.

Podpis hlavy státu ještě chybí v Polsku. I český prezident Václav Klaus zatím vyčkává, mimo jiné i na irské referendum, které se má opakovat. Jak dříve řekl Radiožurnálu, má i další zásadní podmínku. "Mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů. Já v každém případě počkám, až se uskuteční," uvedl Klaus.

Přečtěte si také:
Německý ústavní soud pozastavil ratifikaci Lisabonské smlouvy, rozpor ale nenašel
Německý ústavní soud oznámí verdikt k Lisabonské smlouvě
Prezident Klaus chce rozhodnout o Lisabonské smlouvě jako poslední v Unii
Oberfalzer: Při posuzování Lisabonské smlouvy by se soudci měli inspirovat v Německu
Irové si zopakují referendum o Lisabonské smlouvě 2. října

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme