Polský PKN Orlen prý už nechce český Unipetrol. Jedná o jeho prodeji s Ruskem

Podle týdeníku Euro polský petrochemický koncern PKN Orlen usiluje o prodej své české dceřiné společnosti Unipetrol. Poláci údajně vyjednávají nebo vyjednávali s velkou ruskou společností, ve hře je ale také zpětný odkup Unipetrolu českým státem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Rafinérie Kralupy nad Vltavou | Foto: www.ceskarafinerska.cz

O prodeji Unipetrolu měl podle Eura jednat předseda české vlády Jan Fischer se svým polským protějškem Donaldem Tuskem, a to letos v červnu na setkání premiérů Visegrádské čtyřky. Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz informaci o prodeji Unipetrolu sice popřel, časopis Euro ale vycházel ze svědectví pěti vysoce postavených manažerů.

Údajně existují dvě varianty - podle té první se PKN Orlen v Rusku už dohodl, podle druhé verze se v Rusku ještě stále jedná. Spekuluje se i o tom, že na odkoupení Unipetrolu by se mohl podílet ČEZ.

Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu, uvedl pro Rádio Česko, že PKN Orlen v těžké pozici - nemá vlastní těžbu ropy a hrozí mu, že prohraje další kolo arbitráže s firmou Agrofert podnikatele Andreje Babiše, kterému PKN Orlen odmítl prodat část Unipetrolu, přestože předchozí vedení polské firmy s ním o tom uzavřelo řádnou smlouvu.

Polákům nyní hrozí, že v případě další prohry v arbitráži s Babišem, která je poměrně reálná, by mu museli zaplatit v přepočtu 20 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Motejlek o spekulacích o prodeji českého Unipetrolu ruskému kapitálu

Motejlek považuje za reálnější variantu, že Unipetrol koupí ruský kapitál. Český stát by podle něj mohl mít zájem pouze o Českou rafinérskou, ale zřejmě mu bude stačit, že kontroluje společnosti Mero a Čepro, které přepravují ropu a pohonné hmoty.

Vliv ruského kapitálu v Česku je podle Motejlka už dnes obrovský, zejména v oblasti dodávek ropy a plynu, koupil například i Vítkovice Steel, některé firmy bývalé Škody Plzeň a několik menších firem. "Na druhé straně Rusové nemají tolik peněz, aby zde skoupili vše, co by chtěli, takže bych se jich tolik neobával," konstatoval Motejlek.

Přečtěte si také:
ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v Temelíně
Rakouský poslanec žaluje Česko a Slovensko kvůli jaderným elektrárnám
Ekologičtí aktivisté požadují referendum o dostavbě Temelína
Jihočeský kraj dal zelenou dostavbě Temelína, získá za to miliardy korun
Topolánek slíbil Rakušanům, že Temelín se nebude rozšiřovat

Alena Adámková, Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme