O audit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu se uchází šest firem

Většinou soukromé firmy, ale také Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze se ucházejí o kontrolu hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Zakázku vyhlásila Poslanecká sněmovna na žádost kontrolního výboru dolní komory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Marián Vojtek

"Přihlásilo se šest uchazečů, komise za účasti tří z nich otevřela všechny obálky a konstatovala, že všichni uchazeči splňují podmínky a jejich zakázky mohou být hodnoceny. Hodnotící komise bude jmenovaná a v průběhu příštího týdne se sejde," řekla Radiožurnálu Ljuba Čechová z kanceláře sněmovny.

V komisi by měli být nezávislí odborníci. Jedním z kritérií, které budou posuzovat, bude cena. Další podmínky jsou uvedené v zadávací dokumentaci. Jestli už příští týden bude známé jméno vítěze, zatím nikdo nechtěl odhadovat.

Poslanci chtějí zkontrolovat hospodaření NKÚ kvůli podezření, že jeho prezident František Dohnal plýtval penězi. Měl si nechat platit nájem dvou bytů i přesto, že měl nárok pouze na jeden. Úřad se prý také choval nehospodárně. Audit se týká období od roku 2005 do roku 2008, u vybraných akcí až do letošního června.

Sám František Dohnal kontrolu vítá. "Od samého začátku říkám, že NKÚ je připraven se podrobit nezávislému profesionálnímu auditu. Vítám to, protože takový audit může prokázat, že jsme postupovali přesně podle zákona," řekl Dohnal.

Poslanec ODS Libor Ježek už dřív konstatoval: "Pokud znalecké posudky usoudí, že je to v rozporu se zákonen, že to není ekonomické, pak bude Poslanecká sněmovna uvažovat o případném odvolání prezidenta NKÚ."

K tématu si můžete také přečíst:
Kárná komora rozhodne o lidech z NKÚ, kteří upozornili na chyby v hospodaření
Jednání kárné komory NKÚ skončilo bez výsledkuu
Šéf NKÚ František Dohnal pro Radiožurnál: Hodlám se bránit právní cestou
Sněmovna dala souhlas ke kontrole hospodaření NKÚ
Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Igor Maňour, Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme