V Královéhradeckém kraji skončila stávková pohotovost zdravotníků

Stávková pohotovost zdravotníků z krajských nemocnic Královéhradeckého kraje skončila. Odbory se po několikahodinovém jednání dohodly na navýšení mezd se zástupci kraje. Ještě letos dostanou zdravotníci navíc 1500 korun, o dalším růstu se pak rozhodne na konci roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto z nemocnice

Ilustrační foto z nemocnice | Foto: Corel GALLERY

Jak upřesnila Iva Řezníčková z výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví za Královéhradecký kraj, z dohody vyplývá, že do konce roku 2012 se srovná výše platů středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích s platy zdravotníků ve státních příspěvkových organizacích.

"Na konci roku dojde k porovnání průměrných mezd mezi nemocnicemi zdravotnického holdingu a příspěvkovými organizacemi v rámci České republiky, tento propad bude vyčíslen a z tohoto propadu se zavazuje kraj v příštím roce uhradit 25 procent a v roce 2011 dalších 35 procent s tím, že v roce 2012 dojde k absolutnímu vyrovnání," uvedla Řezníčková.

Podle hejtmana kraje Lubomíra Franc je výsledek kompromisem obou stran. "Jednání byla obtížná a největší problém byl v tom, abychom načasovali postupnost kroků k dosažení vyrovnání mezd našich sester se sestrami v České republice. Tam jsme se hlavně dohadovali o tom, jakým tempem, jak rychle v době krize jsme schopni jako kraj zajistit vyrovnání mezd," řekl Franc.

Průměrný plat středního zdravotnického personálu v nemocnicích Královéhradeckého kraje je podle odborářů nejnižší v zemi a pohybuje se kolem 20.000 korun, zatímco například ve státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové je až o 7000 korun vyšší. V Česku je průměrný plat sestry v nemocnici 24.221 korun.

Zdravotníci původně chtěli dostat přidáno 3000 korun, a to zpětně od července. V polovině srpna kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost. Kraj letos v lednu sestrám přidal 1200 korun, o zhruba 2300 korun vzrostly mzdy také díky navýšení plateb pojišťoven. Navíc vedení kraje sestrám slíbilo od srpna zvýšení platů o 1500 korun.

K tématu si můžete dále přečíst:
Královéhradecký kraj částečně ustoupil nespokojeným zdravotníkům
Zvýšení platů se zatím dočkala jen třetina zdravotních sester
Královéhradecký kraj předložil zdravotníkům novou nabídku na navýšení mezd
Zdravotníci z nemocnic Královéhradeckého kraje zůstávají ve stávkové pohotovosti
Královehradecký kraj zdravotníkům ani přes stávkovou pohotovost nepřidá
Zaměstnanci nemocnic Královéhradeckého kraje vstoupili do stávkové pohotovosti

Martin Hromádka, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme