Vědci demonstrovali v Praze proti omezování základního výzkumu

Vědci v úterý odpoledne znovu demonstrovali proti krácení dotací Akademii věd České republiky. Fórum s názvem Věda žije! kvůli tomu svolalo odpoledne na náměstí Jana Palacha v Praze protest, kterým chtějí zastavit tunelování české vědy a kultury. Namířen je proti návrhu Rady pro výzkum, vývoj a inovace, podle které by se měla dotace akademii ve třech letech snížit o polovinu rozpočtu roku 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti tunelování vědy

Demonstrace proti tunelování vědy | Foto: Tomáš Adamec

Na demonstraci se sešly podle odhadu až dva tisíce vědců a jejich sympatizantů.

"Nelíbí se nám to rozhodnutí vlády, že je proti základnímu výzkumu. Podle mě je to přitom kámen, na kterém se všechno staví," řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic.

"Přišel jsem vyjádřit svůj nesouhlas s údajnou reformou vědy a výzkumu, předloženou Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace," uvedl další z účastníků.

Podle Martina Krummholze ze sdružení Věda žije! požaduje toto fórum odvolání Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. "Rádi bychom docílili toto, aby ta navržená reforma vědy a výzkumu, která byla předložena, byla revidována, aby bylo docíleno určitého stop stavu a aby se hledalo koncepční řešení, na němž by se podíleli skuteční odborníci a ne současná vládní rada. Proto požadujeme odvolání této rady," sdělil Radiožurnálu Krummholz. Dodal také, že plánované škrty v rozpočtu pro akademii věd by pro ni mohly být i smrtící.

V pořadu Radiofórum Krummholz zkritizoval zejména nový způsob hodnocení práce vědců, navržený právě Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Jedním z hlavních kritérií má být počet publikovaných článků ve významných časopisech. "Metodiku hodnocení vypracovanou vládní Radou pokládáme za zcela absurdní. Protože jednotným způsobem převedeným na body mají být hodnoceny výsledky všech vědců - chemiků, biologů, jazykovědců," prohlásil Krummholz v Radiofóru.

Rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek naopak takový způsob hodnocení vědců považuje za správný, i když připouští, že by to mělo být jen jedním z kritérií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum: Diskuse o budoucnosti české vědy - Martin Krumholz z Ústavu dějin umění Akademie věd a rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek

Zástupkyně oblasti živé přírody ve fóru Věda žije! Zuzana Macek Jílková zdůraznila, že je nutná reforma vědy. Ale takovým způsobem, aby se naši vědci vraceli ze zahraničí a ne rušením stávajících vědeckých ústavů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zuzana Macek Jílková z fóra Věda žije! v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes o postavení české vědy

Podle schváleného návrhu Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace by měla Akademie věd přijít meziročně o zhruba pětinu příjmů, a to ve prospěch podpory takzvaných průmyslových inovací. Premiér Jan Fischer už peníze akademikům ale přislíbil, a to na konci července po jednání s předsedou akademie Jiřím Drahošem.

Fischer tenkrát uvedl, že vláda je připravena příspěvek na vědu v roce 2010 posílit o půl miliardy korun. Některé materiály však uvádějí, že by rozpočet Akademie věd ČR mohl klesnout během tří let až na polovinu.

Přečtěte si také:
Vědci trvají na odvolání Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Jsou humanitní vědy podceňovány?
Václav Pačes pro Radiožurnál: Mladí vědci odcházejí do zahraničí
Akademici protestovali proti změnám ve financování vědy
Předseda AV se sejde s premiérem kvůli změnám ve financování vědy
Patricie Polanská: Znepokojující vize: Vědci na náměstích

Šárka Krososková, Alena Adámková, Jan Richter, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme