Po sečtení 10 procent hlasů vede v Afghánistánu těsně Karzáí

V Afghánistánu vládne napětí před zveřejněním výsledků prezidentských voleb. V druhém největším městě Kandaháru dnes při atentátu zahynulo nejméně 36 lidí. Volební komise mezitím přinesla první dílčí výsledky, po sečteních deseti procent hlasů podle ní vede dosavadní prezident Hamíd Karzáí těsně před bývalým ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

Už včera ale pronikla na veřejnost neoficiální informace, že po sečtení více než 80 procent odevzdaných hlasů získal Karzáí výraznou nadpoloviční většinu. Volební štáb hlavního soupeře Abdulláha toto prohlášení ihned odmítl.

Volby se konaly minulý čtvrtek. Možnost, že by volební týmy sečetly už více než čtyři a půl milionu hlasovacích lístků, jak tvrdí ministr financí Hazrát Umar Zachilvál, připustil ve vysílání Radiožurnálu i reportér České televize Tomáš Vlach.

"Už jen z geografického hlediska Afghánistánu vyplývá, že 80 procent volebních stanic může odevzdat výsledky hned a zbývajících 20 procent je natolik odlehlých, že jen cesta do většího centra trvá několik dní. Je také zajímavé, proč tato informace unikla jen z jednoho zdroje a není ověřená, tady se dá jen spekulovat, ale nevěrohodné to rozhodně není," uvedl Vlach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor o povolební situaci v Afghánistánu s reportérem České televize Tomášem Vlachem v pořadu Stalo se dnes

Abdulláh obvinil Karzáího z využití státního aparátu ke zfalšování výsledků v jižních provinciích, které se tradičně staví na stranu současného prezidenta a kde má Karzáí sobě nakloněné úředníky. Mezinárodní pozorovatelé takto závažné manipulace nepotvrdili, podle Vlacha je ovšem prakticky nemožné podezření potvrdit i vyvrátit.

"Mezinárodní pozorovatelé nemohli být z bezpečnostních důvodů přítomni celému volebnímu procesu a sčítání hlasů právě na jihu země, takže také toto prohlášení nemá z jejich strany přílišnou váhu. Bude proto relevantní podívat se na výsledky na severu, jihu a východě, kde hlasování probíhalo regulérně, a pokud tam by zvítězil Karzáí, tak potom je to jasné," podotkl Vlach.

Dnes oznámené částečné výsledky jsou předběžné. Další hodlá komise zveřejňovat postupně každý den, oficiální konečné výsledky pak mají být známy v polovině nebo koncem září. Případné druhé kolo, ve kterém by se rozhodovalo mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z kola prvního, by se podle dosavadních informací mělo konat začátkem října a jeho favoritem by byl zřejmě opět Karzáí.

"Znamenalo by to další logistické přípravy, opakování celého procesu a také snahu Talibanu tento proces narušit. Zřejmě by šlo ale jen o prodloužení neklidného volebního období, protože lze předpokládat, že kvůli většinového paštunskému původu, ale i podpoře ze zahraničí a penězům, které může využít k přeplácení kmenových stařešinů, byl druhé kolo vyhrál Hamíd Karzáí," míní Vlach.

O volbách v Afghánistánu si přečtěte také:
Podle předběžných výsledků v několika volebních okrscích čeká Afghánistán další kolo prezidentských voleb
Afghánský prezident Karzáí se označil za vítěze čtvrtečních voleb
Volby v Afghánistánu za hřmění zbraní a dohadů o podvodech
Afghánistán nebude slavit 90 let nezávislosti, bojí se násilností
Bezpečnostní situace v Afghánistánu se před prezidentskými volbami zhoršuje
V Afghánistánu končí kampaň před prezidentskými volbami. Taliban vyhrožuje, že vystupňuje násilí

Martin Hromádka, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme