Start amerického raketoplánu Discovery byl znovu odložen

Americký raketoplán Discovery neodstartuje ani ve středu na oběžnou dráhu kolem Země. Tentokrát na rozdíl od předchozího odvolaného startu, kdy ho nepovolilo špatné počasí, je na vině technika. Další termín startu je podle americké vesmírné agentury NASA v pátek, možná ale až v říjnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketoplán Discovery STS-92 při startu s modulem ITS-Z1

Raketoplán Discovery STS-92 při startu s modulem ITS-Z1 | Foto: www.mediaarchive.ksc.nasa.gov

Za odklad startu raketoplánu Discovery může porouchaný palivový ventil. Technici závadu zjistili, když připravovali Discovery na druhý pokus o start, který se měl uskutečnit ve středu ráno.

Není jasné, jak dlouho bude oprava neb o výměna ventilu trvat. Pokud ale raketoplán neodstartuje do konce srpna, bude se muset jeho let zřejmě odložit až na říjen. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se totiž připravují startovat nejprve ruská a potom japonská raketa a víc než jedno vesmírné plavidlo u stanice být nemůže.

Discovery měl odstartovat na jubilejní třicátou cestu k Mezinárodní vesmírné stanici. Na palubě má být v historickém pořadí pětistý člověk, který se podívá do vesmíru.

Mise raketoplánu Discovery má tentokrát silný evropský rozměr. Na jeho palubě bude Švéd Christer Fuglesang, který se má zúčastnit dvou ze tří plánovaných výstupů do vesmíru.

Raketoplán dál vynese k Mezinárodní vesmírné stanici nákladní modul Leonardo s evropským laboratorním zařízením, například speciálním mrazícím boxem pro vědecké vzorky nebo pecí pro pokusy se slitinami.

Mise má trvat třináct dnů. Na vesmírné stanici zůstane členka posádky Nicole Scottová a a zpět na Zemi se v raketoplánu po pěti týdnech na stanici vrátí astronaut Tim Kopra.

Přečtěte si také:
Americký astronaut předal české suvenýry z vesmírné mise
Americký raketoplán Endeavour je v pořádku na Zemi
Čínští kosmonauti Velkou zeď z vesmíru neviděli, Američan čínského původu ji vyfotil
NASA ze Země opravila vzduchovou filtraci na Mezinárodní vesmírné stanici
Poprvé v historii se srazily dvě velké družice
.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme