Na slovenskou ambasádu v Budapešti někdo hodil zápalné lahve

Napětí ve slovensko-maďarských vztazích poznamenal další incident. Neznámí pachatelé hodili na slovenskou ambasádu v Budapešti dvě lahve s hořlavinou. Improvizované nálože ale nevybuchly a nezpůsobily škody ani nikoho nezranily. Policie incident vyšetřuje jako ničení cizího majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Maďarské informační zdroje uvádějí, že k případu došlo v noci na středu. Neznámý pachatel hodil na budovu ambasády dva takzvané molotovovy koktejly, které sice nevybuchly, ale způsobily na vstupních dveřích materiální škody.

V citlivé atmosféře napjatých slovensko-maďarských vztahů nikdo není ochoten k incidentu poskytnout podrobné informace - ani slovenské velvyslanectví ani maďarská policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci po útoku na slovenské velvyslanectví v Budapešti shrnul pro Rádio Česko spolupracovník ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Mluvčí celostátního policejního ředitelství v první rychlé informaci oznámil pouze to, že vyšetřování bylo zahájeno ve věci ničení majetku.

Ochranu budovy slovenské ambasády maďarská policie posílila - postavila kovové zátarasy a v blízkosti parkují policejní vozy.

Prezident Sólyom útok odsoudil

K případu se vyjádřil prezident Maďarské republiky László Sólyom, který útok odsoudil. Vyjádřil naději, že úřady pachtele brzy dopadnou a postaví před soud.

Hlava maďarského státu je přesvědčená, že násilné činy jsou nepřijatelné za každých okolností a mimořádně negativně působí na dvoustranné maďarsko-slovenské vztahy.

Slovenská diplomacie považuje poslední událost za ojedinělý kriminální čin a případ nehodlá až do skončení jeho vyšetřování komentovat.

Co vyhrocuje vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma státy se nedávno vyhrotily poté, co Slovensko odepřelo Sólyomovi vstup na své území, když chtěl v Komárně odhalit sochu prvního uherského krále.

Vzájemný spor souvisí také s jazykovým zákonem, který začne platit 1. září, a podle kterého hrozí etnickým Maďarům pokuta až do výše pět tisíc eur za nesprávné používání maďarštiny na území Slovenska.

Budapešť tvrdí, že zákon maďarskou menšinu znevýhodňuje, a proto se kvůli němu obrátila mimo jiné i na OSN. Zabýval se jím také Evropský parlament.

K vyhrocení slovensko-maďarských vztahů přispěl také vstup Slovenské národní strany (SNS) do vlády po parlamentních volbách v roce 2006. Předseda SNS Ján Slota totiž v minulosti proslul některými urážlivými výroky na adresu Maďarska.

Spory se vedou rovněž o maďarské názvy v učebnicích či kolem Benešových dekretů, slovenskou nevoli zase vyvolalo založení polovojenské Maďarské gardy.

O slovensko-maďarských sporech si přečtěte také:
Slovenský velvyslanec byl oficiálně předvolán na maďarské ministerstvo zahraničí
Maďarsko se chce kvůli roztržce se Slovenskem obrátit na Brusel
Slovensko odepřelo vstup maďarskému prezidentovi, ten návštěvu zrušil
Slovensko nechce návštěvu maďarského prezidenta v den výročí invaze

Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme