Výprava na Antarktidu a do Namibie (5. část): Namibií na Jih do JAR

26. srpen 2009
Sedmý světadíl

Posledním úsekem výpravy Karla Wolfa a Jany Vozábové byla cesta z Namibie do JAR podél suchého pobřeží Atlantského oceánu. Tam žije nejen mnoho potomků Evropanů, taky ale úžasné kolonie mořských i suchozemských zvířat.

Namibie se ještě nedávno jmenovala Německá jihozápadní Afrika, což znamená, že zde překvapivě často zní němčina. Ať už se jedná o farmy a pilně provozované kempy ve vnitrozemí, nebo stylová městečka u moře, která taky fungují jako lázně. Walvis bay a Swakopmund mají sice studené moře, avšak velice příjemné klima, kde jsou v létě hotely přeplněné od turistů nejen z Namibie. I krajina okolo městeček je působivá, pláž zde přímo přechází v písečnou poušť, takže krajina je zde díky mořským proudům opravdu tak chudá a vyprahlá, že se v překladu jmenuje "Pobřeží koster". Nejen díky pozůstatkům zvířat, které se nemohou napít slané vody, ale taky častému ztroskotání lodí v bouřlivém moři, které mnoho mrtvých námořníků zanechávalo na pevnině bez vody. Jsou tu ale i barevnější místa, jako je Cape Cross ( Kap Kruis ), kde se na krásné vyhlídce můžete dívat na kolonii sedmdesáti tisíc lachtanů, nebo navštívit laguny s vysokou koncentrací soli, které si oblíbili mnozí bílí, i silně růžově zbarvení plameňáci.

Plameňáci v Cape Cross

Zajímavé je i porovnání mezi Namibií a sousední Jihoafrickou republikou. V Namibii je velice barvitá a krásná příroda s mnoha exotickými zvířaty a neporušenými rezervacemi, jako je Etosha, i mnoho původních, zajímavých obyvatel. JAR, hlavně v okolí Kapského města je už napohled velice bohatá země s dobrými silnicemi, prakticky bez rozdílu od Evropy nebo USA, aspoň pokud jde o města. Bílí i černí obyvatelé zde žijí přirozeně spolu, pohybují se, pracují i klábosí na stejných místech, takže rasová segregace zde dnes už viditelně chybí, moderní způsob života je citelný. Poblíž letiště však přeci jen existují slumy, které si staví hlavně černošští obyvatelé z jiných afrických zemí, kteří sem přišli za prací, ale na úvahy o ubytování už nezbyly finance. Hlavně poblíž letiště se kvůli tomu za vysokým plotem kupí příbytky z plechu a papírových krabic. Vláda se však tento problém pokouší řešit, zavedla do těchto míst elektřinu a vodu a v sousedství už se staví domky se skromným vybavením. Možná jsou tam i příchozí z krásné Namibie, která zatím není tolik bohatá. Její přírodní bohatství ale jistě brzy přiláká další turisty, aby už nikdo z pohádkové, přesto poměrně chudé země nemusel odcházet.

Lachtani v Cape Cross
autor: David Ašenbryl
Spustit audio