Kandidáty do říjnových voleb přihlásilo 22 politických stran a uskupení

K říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny by mělo jít 22 politických stran a hnutí. Právě tolik jich do středečních 16 hodin přihlásilo své kandidátní listiny na krajských úřadech. Ve všech 14 krajích postavilo kandidáty 15 seskupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební místnosti

volební místnosti | Foto: Marián Vojtek

Krajské úřady budou až do 30. srpna kontrolovat správnost kandidátních listin. "Krajský úřad kontroluje zejména správnost údajů o kandidátech, což je jméno, příjmení, věk, bydliště," vysvětlila Radiožurnálu mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

"Dále kontrolujeme správný název politických stran, zda kandidátní listinu podepsal zmocněnec, a další formální náležitosti, které kandidátní listina musí mít," dodala středočeská krajská mluvčí.

Strany a hnutí budou moci chyby na svých kandidátních listinách opravit do 9. září. 10. září už krajské úřady vydají rozhodnutí o registraci kandidátních listin a vyvěsí jména kandidátů na úřední desce.

I potom ale mohou jednotliví kandidáti ještě od své účasti ve volbách odstoupit. "Může buď kandidát sám rezignovat, nebo zmocněnec ho může z kandidátní listiny odvolat, a to až do 48 hodin před zahájením voleb," potvrdila Darja Benešová z ministerstva vnitra.

Přečtěte si také:
Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme