Izrael a USA se přibližují dohodě ohledně židovských osad

Dohoda o budoucnosti židovských osad na okupovaných palestinských územích mezi Izraelem a Spojenými státy americkými se blíží. Takový je - aspoň oficiální - závěr čtyřhodinové schůzky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a hlavního amerického vyjednavače George Mitchella.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Doufám, že dnes a v příštích týdnech se nám podaří pokročit dopředu, přinejmenším, že se nám podaří obnovit politické rozhovory," prohlásil izraelský premiér, aniž by upřesnil, v čem by měl spočívat pokrok.

Média spekulují, že americko-izraelský plán spočívá v tom, že Izrael zmrazí výstavbu židovských osad výměnou za to, že Spojené státy prosadí tvrdší sankce proti Íránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Vít Pohanka mluvil ve vysílání Rádia Česko o izraelských osadách

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Vít Pohanka ve vysílání Rádia Česko konstatoval, že z toho, co bylo o schůze řečeno, vyplývá, že Izrael je ochotný omezit výstavbu osídlení na západním břehu Jordánu. Není ale ochotný kompletně zmrazit rozšiřování osad na okupovaných palestinských územích.

Vít Pohanka také vysvětlil důvody, proč se o tuto problematiku zajímají Spojené státy americké: Protože by vstřícnost Izraele vůči Palestincům mohla způsobit zlepšení vztahů USA s arabskými zeměmi. Například zmenšování americké vojenské přítomnosti v Iráku.

Přečtěte si také:
Izraelské vedení v tichosti zmrazilo nové projekty židovských osad
Přes kritiku vystěhovala izraelská policie ve východním Jeruzalémě další arabské rodiny
Američané a Izrael se prý přibližují kompromisu ohledně židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu

Vít Pohanka, Martin Křížek, Robert Břešťan, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme