Archeologický výzkum v centru Prahy přináší řadu významných nálezů

Od konce července probíhá v centru Prahy jeden z největších a nejnáročnějších archeologických průzkumů těchto let. Odborníci z Národního památkového ústavu zkoumají prostor pár metrů od Národní třídy, na kterém by měl vzniknout nový kancelářsko-obchodní komplex. Vědcům se už podařilo prokázat přítomnost osídlení z 12. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objev archeologů leží se rozkládá na bývalé ploše odpočinkové zóny

Objev archeologů leží se rozkládá na bývalé ploše odpočinkové zóny | Foto: Tomáš Adamec

Se samotným výzkumem začali památkáři už na jaře v roce 2007. K realizaci archeologických prací na ploše došlo až letos koncem července.

"Po třech týdnech výzkumu máme první zjištění, která potvrzují naše předpoklady - osídlení, které je tady zastoupeno, spadá až do ranního středověku," řekl Radiožurnálu vedoucí oddělení péče o archeologické nálezy Tomasz Cymbalak.

Kromě důkazů o osídlení z 12. století, se archeologům podařilo objevit také zlomky keramických nádob, skla, zvířecích kostí a dalších předmětů pocházejících z období 14. až 16. století. K zajímavým nálezům patří například i středověké náhrobky ze zrušeného židovského hřbitova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní objevy archeologů přiblížil Thomasz Cymbalak v rozhovoru s Martinou Maškovou na Rádiu Česko.

"Samotné židovské hroby ale pravděpodobně neobjevíme, protože hřbitov, na kterém se náhrobní kameny nacházely, byl lokalizován jižněji od plochy, kterou zkoumáme. Nálezy kosterních pozůstatků, které by příslušely židovskému etniku, se dají zcela jistě vyloučit," řekl Cymbalak Rádiu Česko.

Národní památkový ústav se stavbou obchodně-administrativního komplexu COPA centrum nesouhlasil, nadřízený magistrátní odbor památkové péče ji ale nakonec povolil. Výstavba centra, jehož rozloha by měla být 50 tisíc metrů čtverečních, bude trvat necelé dva roky. Současně se zmodernizuje stanice metra.

Archeologický průzkum financuje soukromá společnost - investor multifunkčního objektu Copa centrum. Jedním z jejich vlastníků je švýcarský podnikatel a tiskový vydavatel Sebastian Pawlowski.

Archeologové chtějí na místě prozkoumat asi tři a půl tisíce metrů čtverečních. To je víc než polovina celé stavební plochy.

Přečtěte si také:
Archeologové budou v centru Prahy pátrat po artefaktech z pravěku

Zuzana Filípková, Katarína Brezovská, Tomáš Adamec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme