Při stavbě tunelů možná nebude potřeba svolení vlastníků pozemků

Majitelé pozemků by mohli přijít o právo rozhodnout, jestli pod svými nemovitostmi chtějí tunely nebo ne. Změnu, kterou podpořila vláda, prosazuje ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálničního tunelu

Stavba dálničního tunelu

Ministerstvo chce vyjmutím povinnosti stavebníka připojit souhlas majitelů dotčených pozemků zrychlit průběh staveb. Podmínkou by bylo, že stavba je veřejným zájmem.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky by se změny týkaly hlavně stavby tunelů.

"Tunely mají nad sebou pozemky a často tyto pozemky mají několik majitelů. Bylo poměrně náročné administrativně vypořádat a doložit veškerou dokumentaci, proto jsme přistoupili k návrhu změny zákona," řekl Hanzelka Radiožurnálu.

"Důvod je jednoduchý: maximálně urychlit administrativní přípravu, a tím i výstavbu těch dopravních tahů," dodal mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Hanzelka o změnách ve stavebním zákoně

Souhlas by firmy nemusely doložit u hloubkových staveb, které neovlivní užívání objektů nad zemí. Proti novele má výhrady Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí.

Poslanci by o novele měli rozhodovat v září. Členové hospodářského výboru dvou nejsilnějších parlamentních stran Radiožurnálu potvrdili, že předlohu pravděpodobně podpoří.

Přečtěte si také:
Soud zamítl žalobu kvůli vyvlastnění pozemku na D11
Jak se bude vyvlastňovat ve veřejném zájmu?

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme