NSS přeruší projednávání kárných žalob na soudce

Nejvyšší správní soud přeruší projednávání všech kárných žalob na soudce a státní zástupce. Chce, aby Ústavní soud přezkoumal, zda kárná řízení v nynější podobě neodporují ústavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Nejvyšší soud

Přezkoumání iniciovali někteří ze soudců, na které byla kárná žaloba podána. Radiožurnálu to řekl mluvčí Nejvyšší správního soudu František Emmert.

"Někteří ze soudců, se kterými je vedeno kárné řízení před Nejvyšším správním soudem, poukázali na to, že to řízení je pouze jednostupňové, a položili otázku, jestli tím není porušena zásada práva na spravedlivý proces."

"Protože většinou existuje u každého soudního řízení možnost dalšího přezkumu, nějakého opravného prostředku," vysvětlil Emmert.

Nejvyšší správní soud tuto námitku přijal a obrátil se na Ústavní soud s návrhem na posouzení ústavnosti zákona o řízení ve věcech soudců a státních zástupců, na jehož základě se kárné řízení uskutečňuje.

Stejnou výhradu vůči novele tohoto zákona má i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Řekl to v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

"Naší zásadní výhradou je to, že proti rozhodnutí kárného senátu není žádný opravný prostředek, to je v našem právním řádu něco naprosto mimořádného, nemá to vůbec obdoby."

"Mám-li použít srovnání, tak pokud někdo má dostat pokutu za špatné parkování, pak proti rozhodnutí správního orgánu se může odvolat k soudu. Pokud zaměstnanec udělá nějakou chybu, dostane výpověď z práce, může se opět odvolat k soudu. Nesouhlasí-li s rozhodnutím okresního soudu, může se odvolat ke krajskému a případně podat dovolání k Nejvyššímu soudu."

"Prakticky pouze soudcům a státním zástupcům je odepřen jakýkoli opravný prostředek," řekl Tomáš Lichovník ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s prezidentem Soudcovské unie v pořadu Stalo se dnes

Přečtěte si také:
Pražský soudce končí kvůli průtahům v řízení
Pospíšil neuspěl v případu Aničky s kárnou žalobou na soudkyni
Kvůli nečinnosti jde soudce již podruhé před kárný senát
O odvolávání soudců asi bude rozhodovat kárný senát
Soudce zlínské pobočky Krajského soudu v Brně přišel o talár

Marika Táborská, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme