Rajský plyn je novou hrozbou pro ozón

31. srpen 2009

Největší lidmi vypouštěnou hrozbou pro ozónovou vrstvu je podle nové studie oxid dusný, známý také jako rajský plyn.

Mizení ozónu bývá spojováno s takzvanými freony čili chlorovanými nebo fluorovanými uhlovodíky. Jejich přísun do ovzduší ale snížil Montrealský protokol, který 180 zemí světa podepsalo v roce 1987, a "zdraví" ozónové vrstvy se díky tomu pomalu začalo zlepšovat. Úleva je však zřejmě pouze dočasná. Nová studie, kterou vypracovali odborníci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), ukazuje na zatím přehlížený problém s oxidem dusným (N2O).

Takzvaný rajský plyn přirozeně vzniká díky bakteriím, které zpracovávají dusík z vody nebo půdy. Dalším zdrojem jsou hnojiva, čističky vod a spalovací motory. V současnosti má antropogenní původ celá třetina oxidu dusného, který přichází do atmosféry. Ročně to podle článku na stránkách New Scientist činí asi 10 milionů tun. Většina z tohoto množství se sice ve stratosféře rozloží na neškodné molekuly dusíku a kyslíku, ale malá část přetrvá a je velmi stabilní.

V atmosféře mohou molekuly rajského plynu existovat stovky let a reagovat s atomárním kyslíkem na oxid dusnatý (NO), který rozkládá ozón a ztenčuje ozónovou vrstvu. Autoři studie proto navrhují omezení emisí rajského plynu. Argumentují i tím, že se zároveň jedná o skleníkový plyn, takže regulace by prospěla nejen ozónové vrstvě, ale také klimatu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.