Bývalému izraelskému premiérovi Olmertovi hrozí vězení za majetkovou kriminalitu

Izraelská prokuratura vůbec poprvé v historii země obžalovala bývalého premiéra, a to Ehuda Olmerta. Ačkoli Olmert trvá na své nevině, obžaloba shrnuje celou řadu závažných trestných činů od přijímání úplatků, přes daňové podvody až po zneužití veřejné důvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Nad Olmertem viselo několik kauz z doby, kdy byl starostou Jeruzaléma a pak ministrem průmyslu a obchodu za pravicový Likud.

Úřady nyní spojily ta nejzávažnější obvinění a vytvořily tak jeden soudní případ, ve kterém má jít hlavně o přijímání obálek se statisíci dolary od amerického židovského magnáta Morrise Talanského a dohazování veřejných zakázek svému příteli Urimu Messnerovi.

V druhém případě známém jako Rišon Tours měl Olmert získávat finanční prostředky tak, že rozesílal faktury za své služební lety několika sponzorům najednou, vydával jim falešná potvrzení a přebytečné peníze používal k úhradě soukromých cest své rodiny. Tímto podvodem premiér připravil o desetitisíce dolarů i takové státní a dobročinné instituce jako památník holokaustu Jad vašem nebo organizace pečující o mentálně postižené občany a invalidní děti. Radikální pravice upozornila na Olmertovu trestnou činnost až v době, kdy už byl premiérem za centristickou stranu Kadima.

Skandály vedly k Olmertovu pádu a předčasným volbám, ze kterých vzešla nejpravicovější vláda v dějinách Izraele. V čele strany Kadima jej nahradila ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Přečtěte si také:
Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil rezignaci
Olmerta zřejmě v čele izraelské vlády nahradí šéfka diplomacie Livniová
Policie doporučila obžalovat izraelského premiéra Ehuda Olmerta
Izraelský premiér Olmert čelí podezření, že okrádal i organizaci pro mentálně postižené

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme