Před Slovenským institutem v Budapešti se objevil výhrůžný balíček

Balíček s nápisem "pozor bomba" uložil neznámý pachatel před vchod do Slovenského institutu v Budapešti. Přivolaní policejní pyrotechnici zjistili, že neobsahuje výbušninu ani žádné látky, které by mohly zapříčinit explozi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Na podezřelý balíček před Slovenským institutem upozornili chodci. Uvnitř byly pouze neškodné kovové předměty. Na vchodových dveřích však pachatel nechal papír s protislovenský textem.

Policie bere podobné hrozby vážně, protože minulé úterý v noci hodili neznámí útočníci na budovu slovenského velvyslanectví v Budapešti skutečné zápalné láhve. Pachatele zatím policie nevypátrala.

Ve čtvrtek se pak v maďarské metropoli auto se dvěma muži údajně pokusilo vytlačit ze silnice vůz slovenského velvyslance Petera Weisse. Po výslechu řidiče a jeho spolujezdce však policejní mluvčí oznámila, že šlo o běžný nervózní konflikt v dopravní zácpě, nikoliv o politicky motivovaný čin.

Napětí mezi Slováky a Maďary dosahuje nového vrcholu

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští jsou v posledních týdnech mimořádně napjaté. Situace se nedávno vyhrotila poté, co Slovensko odepřelo maďarskému prezidentovi Sólyomovi vstup na své území, když chtěl v Komárně odhalit sochu prvního uherského krále, navíc v den 41. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Napětí souvisí i s jazykovým zákonem, podle kterého hrozí etnickým Maďarům pokuta až do výše pět tisíc eur za nesprávné používání maďarštiny na území Slovenska. Budapešť tvrdí, že zákon maďarskou menšinu znevýhodňuje, a proto se kvůli němu obrátila mimo jiné i na OSN. Zabýval se jím také Evropský parlament.

K vyostření slovensko-maďarských vztahů přispěl také vstup Slovenské národní strany (SNS) do vlády po parlamentních volbách v roce 2006. Předseda SNS Ján Slota totiž v minulosti proslul některými urážlivými výroky na adresu Maďarska.

Spory se vedou rovněž o maďarské názvy v učebnicích či kolem Benešových dekretů, slovenskou nevoli zase vyvolalo založení polovojenské Maďarské gardy.

O slovensko-maďarských sporech si přečtěte také:
Vůz slovenského velvyslance se prý v Budapešti kdosi pokoušel vytlačit
Na slovenské velvyslanectví v Budapešti zřejmě útočil jediný pachatel
Na slovenskou ambasádu v Budapešti někdo hodil zápalné lahve
Slovenský velvyslanec byl oficiálně předvolán na maďarské ministerstvo zahraničí
Maďarsko se chce kvůli roztržce se Slovenskem obrátit na Brusel
Slovensko odepřelo vstup maďarskému prezidentovi, ten návštěvu zrušil
Slovensko nechce návštěvu maďarského prezidenta v den výročí invaze

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme