STEM: Volby by vyhrála ČSSD, druhá by byla ODS a třetí KSČM

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM by v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, která by získala 78 poslaneckých křesel, druhá by byla ODS s 66 a třetí KSČM s 28 mandáty. Strana TOP 09 by získala 16 a KDU-ČSL 12 křesel. Další strana by se do sněmovny podle průzkumu STEM nedostala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební urna

volební urna | Foto: Marián Vojtek

Průzkum agentury STEM se uskutečnil 10. až 20. srpna. Společnost provádí pravidelné měsíční průzkumy na souboru kolem 1.200 respondentů. "Tentokrát to bylo 1239 respondentů, kteří reprezentují obyvatelstvo České republiky starší 18 let," řekl Radiožurnálu analytik agentury STEM Stanislav Hampl.

Statistická chyba se podle něj pohybuje v závislosti na procentním výsledku. "To znamená, že u větších stran, které by získaly 25 až 30 procent hlasů, se pohybuje kolem 2,5 procentního bodu, u menších stran kolem 1,5 procentního bodu," vysvětlil Hampl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější průzkum agentury STEM přiblížil v pořadu Stalo se dnes analytik agentury Stanislav Hampl.

Poslední výsledky průzkumu podle něj naznačují měnící se nálady voličů. "Vývoj je od předprázdninových měsíců zřetelný. V podstatě jsme se v srpnu vrátili k výsledkům, které jsme zjistili už v květnu," řekl Hampl.

Výsledky výzkumu agentury STEM také naznačují, že by žádná strana nemohla sama vytvořit většinovou vládu. Podle Hampla by ale ČSSD - vzhledem k lepšímu výsledku v průzkumu - mohla mít při povolebním sestavování vlády výhodnější pozici.

"Mohla by sestavit jak levicovou koalici s komunisty, nebo také takovou levostředopravou koalici s KDU-ČSL a s TOP 09. A samozřejmě také velkou koalici s ODS. Ovšem pro občanské demokraty je právě toto vlastně jedinou možností, jak vstoupit do vlády," přiblížil Hampl.

Podle nedávného průzkumu společnosti Factum Invenio by volby také vyhrála ČSSD, která by získala 72 poslaneckých křesel, druhá ODS by jich měla 66, komunisté by získali 29, TOP 09 22 a lidovci 11 křesel.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme