Na Slovensku začíná platit kontroverzní jazykový zákon

Na Slovensku začíná platit jazykový zákon a slovenští Maďaři chystají veřejné protesty. Norma upravuje používání menšinových jazyků tak, aby se každý člověk mohl kdekoliv na Slovensku mohl domluvit slovensky. Maďarská menšina však zákon považuje za cílený útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Porušení zákona sledují úředníci ministerstva kultury, kteří už dostali označení jazyková policie. Pokuta za porušení činí až 5 tisíc eur. Zákon vyžaduje, aby všechny nápisy byly dvojjazyčné s tím, že menšinový jazyk je uvedený jako druhý a menšímy písmeny. Například učitelé musejí vést veškerou dokumentaci dvojjazyčně.

Podle odpůrců zůstalo v zákoně mnoho nejasností, které povedou k účelové šikaně vybraných osob. "Ten paragraf o pokutách je naformulovaný tak vágně, že může opravdu dojít ke zneužívání a k selektivnímů trestání subjektů", řekl například občanský aktivista Kálmán Pötöc.

Vláda kritiku odmítá s tím, že její snahou je pouze to, aby se každý člověk na Slovensku domluvil slovensky. "My se máme obhajovat kvůli tomu, že lidé na Slovensku mají právo používat slovenský jazyk? Jsme na Slovensku, nejsme v Uhersku," řekl premiér Robert Fico.

Maďaři chystají protesty

Maďarská menšina na Slovensku označuje nový jazykový zákon jako útok na svá práva. První protest už ohlásila strana Maďarské koalice na dnešek do Dunajské Stredy. A další maďarská strana začíná bilboardovou kampaň.

Přehrát

00:00 / 00:00

O maďarských reakcích mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

Proti zákonu se bude protestovat i v Maďarsku. Fórum občanské soudržnosti svolalo na odpoledne demonstraci před budovu slovenského velvyslanectví. Poloviční blokády přístupových cest vedoucích na všechny hraniční přechody se Slovenskem organizuje ultrapravicová radikální strana Hnutí za lepší Maďarsko.

Auty a dalšími mechanismy chtějí radikálové ztížit dopravu i v blízkosti přechodu Rajka-Rusovce, který často využívají i čeští motoristi. Na pořádek má v rámci zvýšené pohotovosti dávat maďarská policie.

Přečtěte si také:
Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN
Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu
Nový zákon na Slovensku - 28.7.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme