Sporné momenty rusko-polské historie posoudí společné komise

Polský premiér Donald Tusk a jeho ruský kolega Vladimir Putin se sešli v polských Sopotech. Schůzka obou politiků se odehrála ještě před slavnostním zahájením vzpomínkových akcí u příležitosti 70. výročí začátku druhé světové války na Westerplatte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Tusk a jeho ruský protějšek Putin se sešli v Sopotech

Polský premiér Tusk a jeho ruský protějšek Putin se sešli v Sopotech | Zdroj: ČTK

Mluvilo se především o historii. Premiéři obou zemí oznámili, že začnou fungovat komise, které mají pravdivě a bez předsudků popsat ty nejspornější události z historie rusko-polských vztahů, jako byl například masakr v Katyni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum-vzpomínková slavnost k 70. výročí zahájení 2. světové války v polském Westerplatte

Premiér Tusk podotkl, že obě země musí budovat vzájemnou důvěru tak, aby budoucnost byla lepší, než to, co se mezi Ruskem a Polskem odehrálo v minulosti.

"Jedině pravdivé hodnocení historie bez falšování může ten vzájemný vztah zlepšovat. Hrdé a velké národy se nemůžou bát pravdy a otevřenosti," dodal Tusk.

Vladimir Putin řekl, že musíme objektivně a s nadhledem analyzovat vše, co vedlo k začátku druhé světové války a musíme se postarat o to, aby se už nikdy nic podobného nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rusko-polských vztazích mluvil na Rádiu Česko politolog Josef Mlejnek mladší

Velmi emotivně také připomněl, že tolik diskutovaný pakt o vzájemném neútočení Molotov-Ribbentrop, nebyl podle něj tím hlavním dokumentem, který rozpoutal válku. V tomto smyslu několikrát připomenul Mnichovskou dohodu a osud Československa.

Jak Rádiu Česko řekl politolog Josef Mlejnek mladší, podle polského výkladu bylo Polsko po podpisu paktu Molotov-Ribbentrop napadeno z obou stran a druhá světová válka začala napadením Polska Německem a současně Sovětským svazem. Polsko navíc přišlo o část svého historického území, které si poválce Sovětský svaz ponechal.

Další spornou věcí je masakr v Katyni, kde příslušníci sovětské tajné policie zastřelili 15 tisíc polských důstojníků. Polský prezident Lech Kaczynski katyňské události při dnešním projevu přirovnal k holokaustu.

Čtěte také:
Westerplatte v polském Gdaňsku bude centrem vzpomínání veteránů a politiků

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme