Nanovčelky hubí nádorové buňky

Včelí jed navázaný na nanokuličky může efektivně zabíjet nádorové buňky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peptid melittin (hlavní složka včelího jedu) navázaný na nanokuličky

Peptid melittin (hlavní složka včelího jedu) navázaný na nanokuličky | Foto: Washington University in St. Louis

Jednou z hlavních složek včelího jedu je peptid melittin, který dokáže proniknout buněčnou membránou a v dostatečně velké koncentraci je schopný zničit prakticky jakoukoli buňku. Díky tomu se melittin dostal do centra pozornosti výzkumníků z Washingtonské univerzity, kteří hledají nové způsoby ničení nádorových buněk. Vědci molekuly melittinu navázali na kuličky v nanovelikosti. Vytvořili tak jakési nanovčelky, které se chovají podobně jako živé včely - vletí do nádoru, usednou na povrch buněk a dají jim žihadlo tím, že uvolní molekuly melittinu. V krevním oběhu je mellitin navázaný na nanokuličky neškodný a pokud by se z nich uvolnil dříve než u buněk nádoru, zničí jej enzymy, které rozkládají proteiny.

Vědci nanovčelky otestovali na dvou typech pokusných myší. Myši z první skupiny měly implantované buňky lidského nádoru prsu a druhá skupina trpěla kožními nádory melanomy. Po čtyřech až pěti injekcích s dávkou nanovčeliček, které myši dostaly v průběhu několika dní, se růst nádorů prsu zpomalil skoro o 25 %. Velikost kožních nádorů se oproti těm neléčeným zmenšila o 88 %.

Vědci se domnívají, že nanovčelky se na správném místě nahromadily díky zvýšené propustnosti cév v nádorech, které mají zároveň sklon zadržovat v sobě různé látky. V zájmu větší bezpečnosti zdravých tkání ale vědci na povrch nanovčeliček přidali ještě molekuly, které je navádějí přímo k rostoucím cévám nádorů.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme