V Praze je k vidění největší a nejtěžší zlatá mince světě

V Praze, konkrétně v Obecním domě, se tento den pouze na tři hodiny, od 15 do 18 hodin ukáže stokilová kanadská zlatá mince. Je největší a nejtěžší na světě a do peněženky by se vám tato mince určitě nevešla. Mince Maple Leaf, čili Javorový list je vyrobená ze 100 kilogramů ryzího zlata a má v průměru 50 centimetrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Katzer, generální ředitel Národní pokladnice, s obří kanadskou mincí, která je k vidění v Praze jen na tři hodiny

Martin Katzer, generální ředitel Národní pokladnice, s obří kanadskou mincí, která je k vidění v Praze jen na tři hodiny | Zdroj: ČTK

Unikátní minci, kterou odlili v Kanadě před dvěma lety a jejíž nominální hodnota je milion kanadských dolarů, přivezla do Prahy společnost Národní pokladnice a její generální ředitel Martin Katzer vysvětlil Rádiu Česko, proč bude v hlavním městě tato unikátní mince k vidění jen tak krátce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze v Obecním domě se dnes na pár hodin ukáže stokilová kanadská zlatá mince Maple Leaf (Javorový list). Více s generálním ředitelem Martinem Katzerem.

"Praha je první zastávkou této mince na její evropské cestě. Dále bude putovat do litevského Vilniusu a do dánské Kodaně. Cesta, která bude trvat jen týden, má tudíž přesný časový plán a pro Prahu byly vyhrazeny pouze tyto tři hodiny, podobně jako pro další města. Zato vstup je zdarma," uvedl Katzer.

Katzer také objasnil, proč nebyla mince vyražena, nýbrž odlita. "Neexistuje tak velké razidlo, které by vyrazilo stokilovou minci," řekl Katzer. Podobných exemplářů je podle něho na světě více, celkem pět. Jedna je ve vlastnictví kanadské královské mincovny, další jsou v majetku soukromých vlastníků.

Na přední straně mince je portrét královny Alžběty II, jako na běžných kanadských mincích, na zadní je pak kompozice javorových listů, státního znaku Kanady.

Bezpečnostní opatření spojená s výstavou mince za milion kanadských dolarů jsou podle Katzera pochopitelně velká. "Mince je pod dohledem ozbrojené ochranky, je přepravována letedly ve speciálním boxu a ve speciálním pancéřovaném autě.

Dana Votýpková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme