Na Slovensku i v Maďarsku se konaly demonstrace proti jazykovému zákonu

Na Slovensku začal platit jazykový zákon. A proti němu v Dunajské Stredě demonstrovalo kolem sedm tisíc lidí. Další demonstrace se konala v Budapešti. Sporná novela upravuje používání menšinových jazyků ve vztahu ke slovenštině a za porušení stanovuje pokutu až do výše pět tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti jazykovému zákonu v Dunajské Stredě

Demonstrace proti jazykovému zákonu v Dunajské Stredě | Zdroj: ČTK

Pokuty chce ale ministerstvo kultury vybírat až od ledna. Akci proti sporné novele zákona na ochranu slovenštiny zorganizovala opoziční Strana maďarská koalice. Obyvatele jižních oblastí Slovenska, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina, sváželi organizátoři na demonstraci autobusy. Jak napsal web slovenského deníku SME, podle poznávacích značek aut je přišli podpořit také lidé z Maďarska, Rumunska i Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek o demonstraci proti jazykovému zákonu

Nesouhlas s platností jazykového zákona přišel vyjádřit také předseda okresní organizace Slovensko-maďarské koalice v Dunajské Stredě Peter Pazomány.

"Tato protestní akce je svolaná právě proto na 1. září a na fotbalový stadion v Dunajské Středě, abychom veřejnost upozornili na to, že vznikl zákon, který nebude ničemu sloužit, jedině k tomu, aby zvyšoval napětí mezi lidmi na Slovensku, kteří dosud vedle sebe po tisíciletí spokojeně žili," prohlásil Pazomány.

Podle jazykového zákona se teď musí ve všech úřadech na Slovensku hovořit slovensky. Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Ve slovenštině musí být i veřejná oznámení a tabule.

Lidé protestovali také v Budapešti

Proti jazykovému zákonu na Slovensku se bouří také na severu Maďarska, ale i v Budapešti. Na místě byl i spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papucsek.

Takový potlesk, jaký si vysloužil slovenský velvyslanec na Slovensku Peter Weiss, podle Papucseka určitě neměl žádný představitel Slovenska na podobné demonstraci. Vysloužil si jej tím, že osobně převzal od demonstrantů petici. Ta požaduje zrušení toho zákona.

Celou akci organizovalo Fórum občanské soudržnosti, což je sdružení pravicově orientovaných spolků. Ostře jazykový zákon kritizovali, přitom však projevili značnou neznalost této normy.

Před budovou slovenské ambasády v Budapešti se sešlo asi 600 - 700 lidí. Demonstranti se před šestou odpoledne v poklidu rozešli, policie sice celou akci z dálky sledovala, ale nic zvláštního se nestalo.

Proti jazykovému zákonu demonstrovala také krajně pravicová strana Hnutí za lepší Maďarsko, která organizovala částečné blokády některých silnic, vedoucích ke slovensko-maďarským hraničním přechodům.

Přečtěte si také:

Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN
Na Slovensku začíná platit kontroverzní jazykový zákon
Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu

Gregor Martin Papucsek, Martina Hanáčková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme