V Dillí se schází ministři G20. Ve hře je dohoda o liberalizaci světového obchodu

Zatímco v Česku se bojuje o načasování příštích voleb a o podobu budoucí vlády, ve světě začíná boj o dohodu, která by mohla globální ekonomiku obohatit o 300 až 700 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie

Indie | Foto: CIA

Právě tolik by totiž podle amerického Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku mohlo přinést uzavření dlouho diskutované dohody o liberalizaci světového obchodu známé jako DOHA.

Dohodu se rok poté, co předchozí snahy o kompromis přijatelný pro rozvinuté i rozvíjející se země zkrachovaly, pokusí oživit šestatřicet ministrů obchodu z obou stran, kteří se sejdou v indickém Dillí.

Právě Indie je považována za jednoho z hlavních viníků krachu jednání před rokem. Nyní organizuje summit, která má DOHA oživit. Podle obchodního rady českého velvyslanectví Jitky Znamenáčkové stojí za překvapivou změnou postoje převážně obměnění indické vládní garnitury.

"Nový vládní kabinet zcela změnil rétoriku oproti té předchozí. Vyjádřil snahu DOHA dokončit.Na důkaz toho se rozhodl iniciovat opětovné jednání v rámci neformálního setkání ministrů G20, a to pod názvem Regenerace jednání o liberalizaci světového obchodu," řekla Rádiu Česko Znamenáčková.

Podle mnohých odborníků to znamená, že je Indie - a možná i některé další rozvíjející se země - připravena na kompromis. Podle Znamenáčkové se ale nedá očekávat, že by účastníci jednání dospěli ke kompromisu právě v Dillí.

"Jde přeci jen o neformální schůzku. Indie má dlouhodobý problém se svými farmáři, kteří proti zmíněné dohodě dlouhodobě protestují. Je důležité především najít kompromis mezi USA a Indií, přičemž rozhodující v celé záležitosti bude patrně postoj USA," myslí si Znamenáčková a dodává, že například postoj ČR je zcela konzistentní s postojem EU, která je nakloněna dohodě stejně jako případným kompromisním návrhům.

Uzavření DOHA je do konce roku 2010 nereálné

Podle mnohých ekonomů je to nejhorší z ekonomické krize zažehnáno. Otázkou je, zda to platí i pro DOHA. Podle Znamenáčkové je dohoda opět na pořadu dne, zejména pro to, že přinutí zúčastněné trvaleji globálně kooperovat a čelit tak případným vlnám nové krize.

Navzdory zmíněnému faktu, že schůzka je neformální, organizátoři předpokládají, že se stane takzvaným odrazovým můstkem pro uzavření pro DOHA. Možná už do konce roku 2010.

"K úvaze organizátorů jsem spíše skeptická. Zvlášť uvážíme-li tak krátkou dobu. Zmíněné kompromisní řešení nebude lehké najít," uzavřela Znamenáčková.

Přečtěte si také:
Největší ekonomiky světa vydají proti krizi bilion dolarů
Barroso: Z krize může pomoci globalizace s pravidly
Evropská unie chce navýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu
Východní země EU dostanou v případě hospodářských problémů větší finanční pomoc
Obnovíme ekonomický růst, slíbili představitelé G20 na summitu ve Washingtonu

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme