Silnější mozková kůra díky hraní Tetris

2. září 2009

Hra Tetris, která před nedávnem oslavila čtvrt století své existence, má zřejmě řadu příznivců mezi vědci. Začátkem letošního roku zveřejnili britští psychologové výsledky experimentu, podle kterého padající kostičky pomáhají omezovat posttraumatický stresový syndrom. A jejich kolegové z Nového Mexika nyní tvrdí, že hraní Tetris ovlivňuje sílu mozkové kůry.

Po čtvrt roku trávilo 26 dospívajících dívek půl hodiny denně hraním Tetris. Před začátkem experimentu i po jeho skončení prošly magnetickou rezonancí a stejně tak i kontrolní skupina dívek, které Tetris nehrály. U pravidelných hráček ukázala rezonance vyšší výkonnost mozku a silnější mozkovou kůru. Změny se ale projevily v různých oblastech. Kůra zesílila především v levém čelním laloku, který koordinuje složité pohyby, a v levém spánkovém laloku, kde se shromažďují smyslové informace. Výkonnost mozku pak vzrostla zejména v pravém čelním a temenním laloku. Tyto oblasti zodpovídají mimo jiné za kritické myšlení a uvažovaní.

Skutečnost, že Tetris zvyšuje výkonnost mozku, ukázala už studie z roku 1992. Jiný pokus pro změnu zjistil, že při žonglování přibývá v mozku šedá hmota. Vliv na sílu mozkové kůry je ale pro vědce novinkou a překvapivé je hlavně to, že ke změnám nedochází ve stejných oblastech mozku. Dalším úkolem proto bude najít spojení mezi zvyšováním výkonnosti a posilováním kůry. Na větším a různorodějším vzorku by se také mělo ukázat, jestli se změny mozku vrátí zpět do původního stavu poté, co se s hraním přestane.

Výsledky studie zveřejnil časopis BMC Research Notes.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.