Ministři financí EU prosazují omezení bonusů pro vedení bank

Éra miliónových odměn pro bankovní manažery musí skončit. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli ministři financí zemí Evropské unie. Souhlasili tak s postojem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle něj je nemorální, aby milionové bonusy dostávali i manažeři neúspěšných bank , které musel v krizi zachraňovat stát. Jak konkrétně se mají vysoké odměny omezit ale zatím není jasné.

Převládá alespoň shoda na tom, že bonusy musejí záviset na skutečném výkonu firmy. S takovým názorem Evropská unie o víkendu vystoupí na schůzce ministrů financí skupiny G-20 v Londýně.

Sedmadvacítka bude požadovat, aby úpravu odměn pro bankéře přijali všechny země z této skupiny, která zahrnuje hlavní ekonomiky ze všech koutů světa.

Potvrdil to náměstek slovenského ministra financí Peter Kažimír: "Myslím, že klíčové bude dosažení konsensu na světové úrovni. To znamená, že je velmi důležitá i postoj Spojených států."

S tím souhlasí i experti. Podle nich má úprava smysl jen tehdy, pokud ji přijmou všichni. V opačném případě hrozí, že by Evropa kvůli omezení odměn mohla přijít o své nejlepší finanční mozky.

Přečtěte si také:
Bankéři možná přijdou o své milionové odměny
G20 by mohla omezit odměny manažerů

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme