Při kontaktu s bankou se klienti přiklánějí k internetu

Používání internetu šetří čas i peníze. Alespoň v případě online bankovnictví. Tím, že nechodíte do banky, ale sedíte u počítače, můžete ušetřit stovky korun. Vyplynulo to z průzkumu několika finančních serverů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Free Digital Photos

Šetření ukázalo, že používání internet bankingu je výhodné nejen pro klienty, ale i pro samotné banky. V průměru se cena za běžný účet sníží měsíčně zhruba o padesát korun. Přičemž rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším účtem pro běžného drobného klienta českých bank je až 150 korun.

Průměrný klient má podle průzkumu jeden účet, k němu platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu chodí čtyři příchozí platby a odchází devět plateb z jednorázových a trvalých příkazů. Má zřízeno SIPO a vybírá dvakrát z bankomatu vlastní a jednou z bankomatu cizí banky.

Portály peníze.cz a bankovnipoplatky.com zjistily, že nejlevnější účet najdou milovníci internetu u relativně nové mBank. Tam za něj průměrný klient nezaplatí ani korunu. Naopak na posledním místě skončila Komerční banka.

Stejně jako loni i letos platí, že levnější účet můžete sehnat u malé banky - ty ale na druhou stranu nenabízejí příliš hustou pobočkovou síť. Příznivcům internetu ale toto nevadí. Dál se klienti musí vejít do podmínek, při kterých mu některé ústavy účet zlevní. Naopak nejdražší zůstávají tradiční velké banky, kde lidé v podstatě platí prémii za to, že svou banku najdou téměř všude.

Při srovnání s loňským šetřením zjistíme i vývoj cen. Nejvíce běžný účet a navazující služby zlevnila LBBW Bank. Výhodnější je letos i Free Konto od Volskbank, které oproti loňsku stojí o 22 korun méně.

O desetikoruny měsíčně ale řada účtů zdražila. Citikonto od Citibank je o 52 korun dražší. Průměrní majitelé účtu Mozaika od UniCredit Bank si letos připlatí oproti loňsku 49 korun. Dražší je i Extra Konto od Komerční banky či ČSOB Konto od ČSOB.

Milan Kopp, Veronika Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme