Íránský parlament posvětil novou vládu, Ahmadínežádovi ale zamítl tři ministry

Nová vláda íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda může začít pracovat. Parlament schválil 18 z 21 navrhovaných ministrů. Pouze tři jména prosazovaná Ahmadínežádem poslanci zamítli. Staronový prezident sestavoval nový kabinet poté, co v červnu vyhrál kontroverzní volby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Íránci islám neodmítají

Mladí Íránci islám neodmítají | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V Íránu schvalují poslanci každého jednotlivého ministra zvlášť. Každý z nominovaných jim také předkládá svůj program na čtyřleté funkční období. Má-li být kandidát na ministra schválen, musí ho podpořit nejméně 50 procent poslanců.

Poslanci nyní odsouhlasili, že Írán bude mít poprvé za třicet let náboženského režimu ministryni. Jasnou podporu získala gynekoložka Marzíje Vahíd Dastdžerdíová v čele ministerstva zdravotnictví.

"Získala 175 hlasů. 82 bylo proti a 29 se hlasování zdrželo. Tato lékařka je vlastně zastánkyní islámského pohledu na věc. Prosazovala například oddělování ženských pacientek od mužských lékařů. Často se velmi kriticky vyslovovala k nějakým emancipačním snahám. Kdo tedy čeká nějakou emancipaci od toho, že má Írán ve vládě ženu, bude zklamán," řekl Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Íránský parlament schválil některé z kandidátů na ministry nové vlády prezidenta Ahmadínežáda. Téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka na Rádiu Česko.

Další dvě navržené ženy naopak parlament jednoznačně zamítl, stejně jako zamýšleného ministra energetiky.

Poslanci nicméně schválili ministra ropného průmyslu Masúda Mír Kázemího, o kterém panovaly asi největší pochybnosti ohledně odborné zdatnosti.

Bez problémů prošel i ministr obrany Ahmad Vahídí. Je to bývalý vysoký důstojník revolučních gard a byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Kvůli předpokládanému podílu na teroristickém útoku proti židovskému centru v Argentině před 15 lety. Tehdy tam zahynulo 85 lidí.

"Do určité míry to jeho pozici komplikuje. Teoreticky: kdyby vjel na nějaké zasedání do Evropy, tak by tam měl být správně zatčen. Otázkou ale je, jak často jezdí íránský ministr obrany do zemí, kde mu hrozí zatčení," řekl Tureček.

Prezident má podle ústavy čtvrt roku, aby pro tři neobsazená ministerská křesla sehnal nové kandidáty.

Přečtěte si také:
Íránský parlament bude hlasovat o důvěře ministrům nové vlády prezidenta Ahmadínežáda
Írán stahuje ze světa třetinu svých velvyslanců
Írán začal soudit účastníky červnových protivládních demonstrací a násilností

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme