Předseda Senátu: Protahování voleb je tragické pro ekonomiku země

Po pár dnech od rozhodnutí Ústavního soudu, které zpochybnilo říjnový termín voleb do Poslanecké sněmovny na základě stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka, krystalizuje několik možností dalšího vývoje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přemysl Sobotka (ODS)

Přemysl Sobotka (ODS) | Foto: Štěpán Kotrba

Dvě jsou nejpravděpodobnější. První varinta: politické strany ve spolupráci s prezidentem prosadí urychlené přijetí změny ústavy, které by usnadnilo možnost rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb natrvalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu P. Sobotka hovoří s moderátorem J. Bumbou o cestě k brzkému termínu voleb

Druhá možnost: Ústavní soud odmítne Melčákovu stížnost. K tomu by mohlo dojít příští čtvrtek. Ve druhém zmiňovaném případě by asi šlo volby stihnout v říjnu. Změna ústavy je komplikovanější a podle expertní skupiny právníků by pak připadal v úvahu spíš začátek listopadu.

Hostem Ozvěn dne Radiožurnálu byl předseda Senátu Přemysla Sobotka, který se dopoledne sešel s předsedou Poslanecké sněmovny Vlčkem, premiérem Fischerem a prezidentem Klausem, výsledkem této schůzky je "apel" na Ústavní soud, aby si uvědomil, že co nejrychlejší konání voleb je důležitým veřejným zájmem.

"V současnosti máme mimořádnou situaci, je tu ústavní krize na základě předběžného opatření Ústavního soudu o volbách," připomněl Sobotka. Za unikátní považuje, že za méně než 24 hodin sešli čtyři ústavní činitelé a šest lídrů parlamentních stran a našli udělali dohodu a udělali slib, že se pokusí v případě negativního stanoviska Ústavního soudu.

Všichni politici, kteří se sešli, jsou si podle Sobotky vědomi nepříznivé situace. Nezpochybňují právo podat ústavní stížnost, ale na druhé straně je konání voleb veřejným zájmem zásadního rázu. Sobotka si neumí představit, že by se Česká republika musela řídit rozpočtovým provizoriem.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme