Čína hlásí nové nepokoje v muslimy obývaném Sin-ťiangu

V čínské autonomní oblasti Sin-ťiang vypukly nové nepokoje. Na tisíc obyvatel provinční metropole Urumči vyšlo do ulic a žádalo zajištění bezpečnosti. Množí se totiž útoky na civilisty s pomocí injekčních stříkaček, naprostá většina pobodaných jsou Chanové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah čínských ozbrojených sil v Urumči

Zásah čínských ozbrojených sil v Urumči | Foto: AFP

Napětí v Sin-ťiangu se zvýšilo dva měsíce po střetech mezi Chany a Ujgury, při kterých zahynulo na 200 lidí a dalších 1700 utrpělo zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se zpravodajem Českého rozhlasu Robertem Mikolášem o situaci v Sin-ťiangu

Výbušnou situaci v Urumči potvrzují čínská média. Státní televize oznámila, že od 20. srpna došlo už k téměř 500 útokům injekčními stříkačkami. Bouři nevole vyvolal poslední případ, při něž byla napadena pětiletá dívka.

Paniku vyvolávají hlavně zprávy, že injekční stříkačky mohou obsahovat nakažlivé látky. Podle lékařských testů ale zatím žádné jehly nebyly otrávené. Přesto se lidé bojí nákazy, třeba virem HIV, a žádají zajištění bezpečnosti.

Obě etnika se navzájem obviňují z útoků

V ulicích metropole autonomní oblasti Sin-ťiang byly okamžitě rozmístěny tisíce policistů. Demonstranti, většinou Chanové, požadují přísné potrestání útočníků, obě strany se zároveň obviňují z napadení příslušníků vlastních etnik.

Stále hlasitěji se ozývají i hlasy po odstoupení komunistického šéfa Wang Le-čchuana, který je podle nich odpovědný za vzniklou situaci.

Nové střety navíc vypukly necelý měsíc před oslavami 60. výročí založení ČLR, kdy se Peking snaží zajistit v zemi maximální bezpečnost a pořádek.

Blíží se také proces s údajnými pachateli červencových nepokojů. Před soudem má stanout na 200 lidí obžalovaných z vražd, žhářství a dalších násilných činů, za které jim hrozí až tresty smrti, podobně jako po loňských nepokojích v Tibetu.

Přečtěte si také:
Film od ujgurské opoziční vůdkyně vyostřuje spory mezi Čínou a Austrálií
Ujgurové v Sin-ťiangu opět vyšli do ulic, armáda povolává posily
Násilí v Sin-ťiangu přimělo čínského prezidenta k odjezdu ze summitu G8
V čínském Sin-ťiangu pokračují etnické střety
V Urumči opět vypukly střety mezi Ujgury a policií
Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme