Strany zvažují dva termíny voleb - původní říjnový a v listopadu

Parlamentní strany čeká diskuze o dvou termínech voleb. Straničtí právní experti připravili dvě cesty, které by umožnily rozpuštění sněmovny. Ta, která by vedla k volbám v říjnovém termínu, by potvrdila existenci stávajícího zákona. Druhý návrh na změnu ústavního zákona by tuto situaci řešil obecně a trvale, ale odsunul by termín voleb až na začátek listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební místnost

volební místnost | Foto: Tomáš Adamec

ODS si s rozhodnutím počká do 15. října. Pokud do té doby Ústavní soud nerozhodne, bude prosazovat variantu, podle které by volby byly v listopadu.

"Je to lepší řešení, než kdyby volby nebyly vůbec v letošním roce," řekl předseda strany Mirek Topolánek. Lídři parlamentních stran a šéfové obou komor parlamentu se podle něj budou o dalším postupu radit v neděli večer.

S listopadem nesouhlasí ČSSD a komunisté

ČSSD trvá na původním říjnovém termínu voleb a tedy i jednorázovém řešení rozpuštění sněmovny. Předseda strany Jiří Paroubek argumentuje včerejší dohodou předsedů parlamentních stran a nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Věra Masopustová shrnuje reakce politických stran

"Politická dohoda je hledat řešení, které umožní, abychom volby uskutečnili v původním termínu 9. a 10. října," připomněl Paroubek.

V tomto termínu chtějí volby i komunisté. Proč, to vysvětlil jejich šéf Vojtěch Filip: "Z pohledu potřeb jednání o státním rozpočtu a z pohledu úspor minimálně 100 až 110 milionů korun."

Lidovci a zelení žádají trvalou změnu ústavy

Jen trvalou změnu ústavy a tím i listopadové volby podpoří podle předsedy Cyrila Svobody KDU-ČSL. "Protože je také neprůstřelná, tu nemůže ústavní soud zrušit," vysvětlil Svoboda postoj lidovců.

Stejně to vidí i Strana zelených. "Zelení podpoří pouze takové změny ústavy, které budou mít trvalou hodnotu, nebudou ohýbáním ústavy a nepřinesou riziko destabilizace a právní nejistoty," uvedl pověřený předseda strany Ondřej Liška.

TOP 09 by se s listopadovým termínem voleb smířila, pokud by to nešlo jinak. Raději by ale byla, kdyby se volby konaly 9. a 10. října. Potvrdil to Miroslav Kalousek: "Stále ještě doufám, že ústavní soudci 10. září mohou posoudit, že se volby mohou konat v říjnu."

Říjnové volby veřejným zájmem

Na Ústavní soud dnes na Pražském hradě apelovali i nejvyšší ústavní činitelé. Ve společném prohlášení prezident Václav Klaus, předsedové Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a Senátu Přemysl Sobotka a premiér Jan Fischer označili předčasné volby v říjnu za veřejný zájem zásadního významu.

Sněmovna by novelu ústavy mohla začít projednávat už příští úterý a kvůli zapracování dohodnutých změn a dodržení zákonné lhůty 48 hodin před dalším schvalováním by o přijetí rozhodovala ve čtvrtek. Tento postup ve středu navrhla expertní skupina parlamentních stran. Schůze Senátu k ústavní novele pak bude v pátek 11. září, rozhodl dnes jeho organizační výbor.

Fischer: Odložení voleb může ohrozit rozpočet

Možnostmi, jak dospět k předčasným volbám, se dnes mimořádně zabýval také kabinet Jana Fischera. Definitivní cestu k volbám podle předsedy vlády musí vybrat špičky politických stran, případné odložení voleb i jen o měsíc ale podle něj znamená komplikace při přípravě rozpočtu na příští rok.

Závěrečné jednání o rozpočtu je podle Fischera výsostně politická debata, která by se měla odehrát v nové sněmovně, když budou ale volby později, zvyšuje se tím podle něj riziko rozpočtového provizoria. "Situaci rozpočtovou vidíme velmi vážnou, to je samozřejmě i důvod pro to, aby se volby neodkládaly," zdůraznil premiér.

J. Fischer, M. Vlček, V. Klaus a P. Sobotka | Foto: ČTK

Jeho kabinet na přípravě rozpočtu pracuje a do 30. září ho také předloží sněmovně. Po volbách ale začíná dolní komora jednání znovu s čistým stolem, a proto bude nové sněmovně nutné předložit rozpočet znovu. Poslanci se potom budou muset vypořádat s návrhem do konce roku, jinak by Česku hrozilo rozpočtové provizorium.

Odklad voleb může navíc i něco stát. "Pokud by volby byly v jiném termínu, znovu bychom začali v šedesátidenní lhůtě přípravu nových voleb. V tom okamžiku by bylo zhruba přes sto milionů pravděpodobně zmařeno," upozornil předseda Státní volební komise a ministr vnitra Martin Pecina. Zatím se podle něj na volby vynaložilo přes 22 milionů korun.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme