Spory Boeingu a Airbusu zatím trh nepoznamenají

Světová obchodní organizace zřejmě rozhodne, zda Airbus porušil pravidla volného obchodu. Tvrdí to Spojené státy a společnost Boeing, podle nichž byl evropský výrobce letadel nefér dotován. Přestože má být verdikt prozatím neveřejný, část z něj se zcela jistě objeví v médiích, soudí například internetový portál zaměřený na akciové trhy MarketWatch.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 737 a Airbus A310-300

Boeing 737 a Airbus A310-300 | Foto: Jan Rosenauer

Pátek tak může, ale nemusí zamíchat s pozicí obou firem na trhu. Stejně tak i další ze stížností v níž naopak Brusel obviňuje Boeing z toho, že dostal v rozporu s pravidly podporu od amerických států Washington a Illionois. Rozhodnutí v tomto případě se očekává zhruba za půl roku.

Podle ekonomů se ale verdikt WTO zřejmě do obchodování na trhu ještě tolik nepromítne, což potvrzuje i analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

"Reakce trhu se zatím nedá očekávat. Rozhodnutí o přípustnosti nebo nepřípustnosti jednání Airbusu bezprostředně trh neovlivňuje. Zpráva navíc bude neveřejná, což zmíněný fakt také podporuje," řekl Rádiu Česko Moravanský a dodal, že sporů mezi oběma leteckými giganty je více a dá se očekávat, že při jejich eskalaci už trh zareaguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová obchodní organizace zřejmě rozhodne, zda Airbus porušil pravidla volného obchodu. Více analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Krize se výrobců dotkne později

Kvůli krizi, zůstává sektor leteckých přepravců i nadále pod tlakem, což však zatím nikterak neovlivňuje výkonnost výrobců letadel, a tím i jejich pozici na trhu. Podle Moravanského je to zapříčiněno především množstvím objednávek na nové stroje z let minulých.

"Oba největší výrobci (Boeing a Airbus pozn. red.) těží z objednávek, které byly učiněny před krizí. V budoucnosti se jich ale útlum dotkne, protože řada aerolinií ruší objednávky a nepoptává se po nových strojích. Nedá se ale říci, že by na tom jeden či druhý výrobce profitoval. Oba mají trh rozdělený takřka rovnoměrně," uzavřel analytik společnosti Cyrrus.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme