Poslední šance na záchranu saoly?

4. září 2009

Divoký indočínský tur kuprej byl objeven v roce 1937 a někdy v posledních 20 letech už možná tiše a nenápadně vyhynul. Ochranáři se pokoušejí zabránit tomu, aby stejný osud potkal i dalšího asijského kopytníka - enigmatickou saolu.

Saola (Pseudoryx nghetinhensis) se na pohled podobá arabským či africkým antilopám oryxům, ale patří mezi turovité kopytníky. V kohoutku dosahuje výšky kolem 85 cm a váží 90 kg. Druh byl objeven teprve v roce 1992 v Annamitském pohoří na hranici Vietnamu a Laosu. Saoly žijí velice skrytě v hustých pralesích a zahlédl je jen málokdo. Fotografií existuje jen pár a žádná zoologická zahrada zatím saoly nechová. Pokud by druh v divočině vyhynul, není žádná šance na jeho reintrodukci.

Už v době objevu se zdálo, že populace saol je dost malá a dnes se odhaduje na několik desítek, nejvýš pár stovek zvířat. Hlavním ohrožením jsou pytláci a jejich smečky honicích psů, vůči kterým jdou saoly prakticky bezmocné. V srpnu se proto sešli odborníci z několika ochranářských organizací, aby naplánovali další ochranu unikátních kopytníků. Příštích 12 měsíců může být podle zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF) pro záchranu saoly klíčových. Během nich chtějí ochranáři především potlačit pytláctví a snížit počet honicích psů, kteří žijí v Annamitském pohoří. V plánech je také zlepšení postupů při pozorování saol a jejich označkování radiovými obojky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio