Nejstarší pěstní klíny z Evropy

Pěstní klíny objevené ve Španělsku ukazují, že technologie výroby kamenných nástrojů má na evropské půdě mnohem hlubší kořeny, než se dosud soudilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěstní klín

Pěstní klín | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Pěstní klín byl ruční nástroj mandlovitého tvaru, který vznikal odštěpováním kamenných valounů a sloužil k řezání, bodání i sekání. Oboustranné pěstní klíny typické pro kulturu acheuleen vyráběli jak naši předkové Homo erectus a Homo heidelbergensis, tak neandrtálci. Nejstarší nálezy z Afriky se datují do doby před nejméně 1,5 milionu let a podobné nástroje staré 700 000 let se našly v Číně. V Evropě zatím archeologické důkazy o výrobě pěstních klínů sahaly jen do doby před 500 000 let.

Nový objev toto datum posunul hlouběji do minulosti. V sedimentech dvou jeskyní v jižním Španělsku našli archeologové pěstní klíny, které jsou podle výsledků paleomagnetického datování staré 760 000 až 900 000 let. Výsledkům datování odpovídají i kosti drobných hlodavců, které se našly v blízkosti pěstních klínů. Objev ukazuje, že vyspělá technologie doby kamenné byla na našem kontinentu přítomná daleko dříve, než odborníci předpokládali. Až dosud si nikdo z nás neuměl představit, že by se nástroje na takové úrovni v Evropě vyráběly před necelým milionem let, říká na stránkách Nature News archeolog Michael Walker z univerzity v Murcii.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme