ČD chystají největší obměnu vlaků v historii

České dráhy (ČD) chystají největší omlazení vozového parku v historii podniku. Ještě letos investují do obměny vozidel 4,5 miliardy, každý následující rok by se pak mělo jednat o osm miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky ČD v nových barvách

Vlaky ČD v nových barvách | Foto: Jan Zítka

Tok obřích investic, o kterém dnes informují Hospodářské noviny, by měl skončit v roce 2015. Dráhy slibují, že výsledkem bude o polovinu mladší vozový park. Jeho stáří je nyní v průměru 30 let.

Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského bude v příštích letech třeba investovat do modernizace asi 100 miliard. "Ale bavíme se jak o částce pro vlaky regionální, tak také pro dálkovou dopravu, tedy rychlíky a vlaky InterCity," uvedl Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s mluvčím ČD Petrem Šťáhlavským o modernizaci vlaků

V poslední době se mluví zejména o tendru na nákup stovky ojetých vagonů za 1,5 miliardy korun, které chtějí dráhy pořídit formou desetiletého leasingu. Slibují si od toho zejména zvýšení komfortu pro cestujících. V osobní dopravě přitom letos ČD ohlásily ztrátu 3,2 miliardy korun.

"Tato ztráta nebyla přímo ztráta, ale je to nedofinancování dopravy, kterou si objednaly kraje a kterou krajům pomůže zafinancovat stát. České dráhy musí investovat do vozového parku, a to, že koupíme vozidla zajetá, tak to dělají i vyspělé a bohaté železnice. Vagony, které chceme pořídit, mají například klimatizaci, mohou jezdit rychlostí až 160 kilometrů v hodině a podobně," připomněl Šťáhlavský.

Obměnu vlaků chtějí dráhy hradit z úspor, prodeje majetku, z úvěrů a evropských fondů. Šetřit chtějí i propouštěním. "Snížení je především v oblasti administrativy a racionalizace. Snaha snížit aparát, úředníky a podobně je jedna z největších u nás ve společnosti, nicméně pokud dojde i lepšímu oběhu souprav, tak nemusí být třeba tolik průvodčích," upřesnil mluvčí ČD.

Martin Hromádka, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme