Ministři zahraničí EU jednají ve Stockholmu o postoji k Afghánistánu

Jedním z témat neformální schůzky ministrů zahraničí EU (tzv. Gymnich) ve Stockholmu je i otázka dalšího angažmá Unie při obnově Afghánistánu. Začátek jednání zasáhla zpráva o 90 obětech útoku letadel NATO na ukradené cisterny na severu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání ministrů financí EU ve Stockholmu

Jednání ministrů financí EU ve Stockholmu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera si Evropa uvědomuje složitou situaci v Afghánistánu a také to, že je třeba z ní vyjít vítězně.

"Není to zcela určitě vojenské vítězství, co hledáme. Potřebujeme ale dostatečně bezpečné prostředí pro projekty pomoci afghánské společnosti," řekl ministr Kouchner. "Počkejme na výsledky voleb a s novou vládou pak musíme rozhodnout o změně naší strategie v této zemi," dodal.

Kromě situace v Afghánistánu diskutují ministři také o větším zapojení Unie do blízkovýchodního mírového procesu a o postoji k Íránu a jeho jadernému programu.

Na zahraniční politiku půjde z unijní pokladny více peněz

Evropská unie v příštích letech nejspíš na zahraniční politiku v unijním rozpočtu vyčlení podstatně více finančních prostředků. Současný finanční plán, kdy má na diplomacii až do roku 2013 plynout téměř 50 miliard eur (asi 1,3 bilionu korun), prý nestačí a oslabuje roli Unie v zahraničí, uvádí se v podkladech pro jednání ministrů zahraničí.

EU se dlouhou dobu soustřeďovala právě na vývoj na Balkánu, kde je několik zájemců o členství v Unii, a na vývoj na Blízkém východě. V poslední době se ovšem pozornost evropského společenství začíná zaměřovat stále více na problematický Pákistán či Afghánistán.

"Větší aktivita EU v zahraničí sice přináší i více rizik, ale s jasným stanovením priorit, které budou i dobře finančně pokryty, budeme v lepší pozici, abychom je zvládli," upozorňuje švédské předsednictví.

Poslední neformální schůzka ministrů zahraničí se konala ještě za českého předsednictví EU v Hluboké nad Vltavou.

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme