S dalajlámou se na Slovensku nesetká prezident ani premiér

Slovenský premiér Robert Fico ani prezident Ivan Gašparovič se v žádném případě nesetkají s dalajlámou, který přijíždí příští týden do Bratislavy. Českému rozhlasu to potvrdili mluvčí příslušných úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma v Dharamsale

Dalajláma v Dharamsale | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Slovensko podle nich stejně jako celá Evropská unie uznává princip jedné Číny, a s dalajlámou se proto nesetkají žádní vysoce postavení ústavní činitelé.

Duchovní vůdce navíc přijíždí na pozvání soukromé Nadace Jána Lángoše. Jejího představitele Ladislava Snopka postoj politiků nepřekvapuje. "Cítím, že je to možná i domluva vládní koalice, že se nesetkají s dalajlámou," podotkl Snopko.

Přesto nadace požádala o pomoc ministra vnitra a o dalajlámovu bezpečnost se postará státní ochranka. Tibetský duchovní vůdce setrvá na Slovensku tři dny a 10. září se přesune do Prahy, kde se zúčastní konference o míru, demokracii a lidských právech v Asii.

Na Slovensko přijel dalajláma pouze jednou, a to v roce 2000. Univerzita Komenského v Bratislavě mu udělila čestný doktorát, ale jeho návštěvu tehdy ignoroval premiér Mikuláš Dzurinda i prezident Rudolf Schuster.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme