Čína viní z útoků s injekčními stříkačkami v Sin-ťiangu muslimské Ujgury

Čínský ministr veřejné bezpečnosti označil za hlavní viníky nových nepokojů v Sin-ťiangu muslimské Ujgury. Podle jeho slov stojí za stovkami útoků injekčními stříkačkami ti samí separatisté, kteří před dvěma měsíci rozpoutali etnické střety mezi Chany a Ujgury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyprahlé pouště se vzdušnými víry na dalekém západě Číny (Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang)

Vyprahlé pouště se vzdušnými víry na dalekém západě Číny (Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang) | Foto: Jakub Kocurek

Šéf resortu bezpečnosti Meng Ťien-ču osobně řídí v Urumči policejní akce. Příslušníci zásahových jednotek dnes použili k rozehnání nových demonstrací slzný plyn, protestující požadující zajištění ochrany před dalšími útoky i odstoupení komunistického šéfa vytlačili od vládních i stranických budov.

Ještě dříve jim také zbránili proniknout do čtvrtí obývaných Ujgury. Ministr veřejné bezpečnosti přesto právě muslimské separatisty viní z útoků na nevinné lidi včetně dětí pobodaných injekčními stříkačkami.

Počet napadených už stoupl na 530, zatčeno také bylo 21 podezřelých, z toho 6 osob už bylo obviněno. Úřady také zakázaly jakákoli shromáždění a demonstrace, které se budou konat bez povolení.

Při červencových násilnostech v Urumči zahynulo na 200 lidí, dalších 1 700 utrpělo zranění.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme