Ladislav Jurkemik: "Český tým už nestojí tak pevně na nohou!"

Ve své době měl zřejmě nejtvrdší střelu ze všech fotbalistů v Československu. Rány Ladislava Jurkemika létaly na branku přímo a rychle, a podobné je to také s názory tohoto někdejšího reprezentanta před kvalifikačním soubojem Slovenska s Českem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbal Slovensko-Česko

fotbal Slovensko-Česko | Foto: Jan Tauber, koláž Český rozhlas

Slováci ještě před zápasem s českým týmem v takové situaci nebyli. Vedou kvalifikační skupinu, a jdou do utkání v roli favoritů. Hlavu a nohy jim to ale nezamotá, tvrdí Ladislav Jurkemik: "Teď to slovenské mužstvo už je vyzrálé. My máme v kádru 20 hráčů, kteří hrají v zahraničí. Předtím bylo, že jsme měli 2-3 a ostatní byli z domácí soutěže. Teď jsme se vyrovnali českému fotbalu tím, že máme prakticky mužstvo ze zahraničních hráčů."

A hráči, kteří jsou směrem dopředu rychlejší ve srovnání s českými obránci: "Jestli tam je Jendříšek, Hološko, Šesták, to jsou rychlí hráči. V tom máme sílu," říká Ladislav Jurkemik, který jako poradce slovenského kouče Vladimíra Weisse pozoroval český tým před třemi týdny v Teplicích v zápase proti Belgii. Přestože šlo o přípravný duel, leccos někdejšímu československému reprezentantovi ukázal: "Je tam vidět, že ta obrana se nějak extra poskládat nedá. Ani Jankulovski, ani Grygera už nejsou v té formě ve které bývali dříve. A především si myslím, že budete mít problémy ve stoperské dvojici."

I z toho důvodu, by jako český kouč vsadil na rychlejší defenzivní hráče, například Michala Kadlece: "Já určitě bych ho postavil. Když ne na levou stranu, tak na stopera. Momentálně se přikláním k našemu mužstvu," říká Ladislav Jurkemik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Jurkemik před zápasem SVK-CZE

Přitom ještě v předchozí kvalifikaci Češi Slováky dvakrát přesvědčivě porazili. Co se tedy podle Ladislava Jurkemika za dva roky změnilo? "Člověk tam nevidí takovou tu lehkost, to co tam bylo. Byli jste o poschodí výše, to se musí přiznat. Ale už jsme na meziposchodí oba dva. Teď to české mužstvo nestojí tak pevně na nohou. Ten vůz drhne," myslí si Jurkemik a dodává: "Já jsem neviděl na hřišti v Teplicích, že by tam byla ta kvalita. Jediný kdo se mi líbil, byl Plašil. Hlavně, když ho postavil druhý poločas na post Rosického."

Rosický není hráč na lavičku

Ladislav Jurkemik si ale myslí, že bude mít český celek v zápase proti Slovensku v Bratislavě na trávníku skutečného Rosického. Záložník Arsenalu prý nastoupí, přestože skoro dva roky nehrál soutěžní utkání: "Já si myslím, že nastoupí. To není hráč na lavičku. Potom je zbytečné, aby ho trenér bral. To není hráč, který odehraje slabý zápas. Určitě ne, o tom jsem přesvědčený. Já kdybych ho povolal, tak jednoznačně: kolik vydrží, tak dlouho bych ho tam nechal. Já bych na to vsadil nevím kolik, že bude hrát od začátku. I s Kollerem, proto je pozvali. To je fotbalista, kterého když probudíte v noci a dáte mu balón tak ho kopne tam kde je třeba. To nemůže tomu fotbalistovi nikdo vzít."

Pokud Tomáš Rosický opravdu vyběhne na trávník v základní jedenáctce, může být v jednom směru klidný. Slovenští fotbalisté po něm v uvozovkách nepůjdou, tak aby ho vyřadili ze hry: "My tam nemáme takové hráče, kteří by po něm šli. To nejsou vysloveně takový hráči jako Gattuso. Momentálně tam nemáme takové." Ostatně podobně je na tom také český celek. A není to rozhodně na škodu, že týmy postrádají řízné fotbalisty. "Není, já si myslím, že to není na škodu. Protože to jsou fotbalisti, kteří se věnují jenom fotbalu. Nejsou tam kaziči fotbalu."

Jedním z fotbalistů, kterým je tvrdá hra vlastní, je Tomáš Řepka. Sparťanský obránce se ale v nominaci Ivana Haška neobjevil, a Ladislav Jurkemik v tomto dává českému trenérovi za pravdu: "Když to člověk tak pozoruje, on hraje víc pozičně, on umí číst hru, ale v rychlosti už má problémy. Ve Spartě kraluje, tam je suverénní. Ale řekněme si, česká liga není nic moc, stejně jako slovenská."

Koneckonců v zápase dvacetiletí, jak říká Ladislav Jurkemik, se ani moc hráčů, kteří nastupují v české nebo slovenské lize neobjeví: "Já si myslím, že je to pro nás zápas dvacetiletí, dá se říct. Je to svátek." U kterého je ve fotbalovém kalendáři uvedeno: sobota, 5. září, stadion Tehelné pole, začátek 20:30.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme