Návrhy na rozpuštění současné sněmovny by měli mít poslanci v úterý

Kdy bychom se mohli vypravit k předčasným sněmovním volbám, by mělo být jasnější příští týden, kdy bude o stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka rozhodovat Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů

Sčítání hlasů

v neděli se sejdou politické špičky, aby se dohodli na dalším postupu v případě, kdy soud Melčákově stížnosti vyhoví, nebo nerozhodne rychle.

Návrhy na změnu Ústavy tak, aby sněmovna mohla v současném složení skončit, by měli mít poslanci v lavicích od úterka. Většina členů expertního týmu parlamentních stran se shoduje na návrhu trvalé změny ústavy, kvůli dodržení lhůt by to ale volby odsunulo na listopad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václava Vařeková popisuje páteční jednání politiků o cestě k termínu voleb

Druhou variantu - předlohu, která by rozpustila sněmovnu s dodržením termínu voleb 9. a 10. října prosazují sociální demokraté.

"Samozřejmě nikdy nevyloučíte, že se objeví kdokoli z deseti milionů občanů České republiky, kdo se obrátí za jakékoli situace na Ústavní soud. Ale, opakuji, my hledáme řešení, které bude ústavně nejbezpečnější a dovede Českou republiku k říjnovým volbám," říká sociální demokrat Michal Hašek.

Občanští demokraté se ale obávají, že tento postup může opět někdo u Ústavního soudu napadnout. S konečným hlasováním ale poslanci chtějí počkat na rozhodnutí soudu.

"Pokud by Ústavní soud ve čtvrtek odložil své jednání třeba o týden, nebo nějakým způsobem přerušil - tak samozřejmě mimořádně komplikuje situaci. To říkám na rovinu, protože od soudců se chce, aby rozhodovali, a ne, aby nás stále tlačili, že nevíme," vysvětlil poslanec ODS Marek Benda.

Trvalou změnu ústavy podporují i další strany - lidovci, zelení i Top 09. Komunisté s výhradami, protože se jim víc zamlouvá původní termín voleb.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme