Pracovník Člověka v tísni: Oběťmi útoku NATO v Afghánistánu byli pouze civilisté

Síly Severoatlantické aliance v Afghánistánu vyšetřují, zda při leteckém útoku NATO na radikály v provincii Kunduz zahynuly desítky afghánských civilistů. Cílem útoku byly podle NATO dvě unesené cisterny. Podle afghánských úřadů zahynulo asi 90 lidí - vesničanů i stoupenců Talibanu. Pracovník organizace Člověk v tísni Amirzada Ahmadzai však Rádiu Česko řekl, že mezi oběťmi byli pouze civilisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněný muž při náletu NATO v Afghánistánu

Zraněný muž při náletu NATO v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

"Útok na cisterny provedli radikálové, ale při následném zásahu sil NATO zahynuli jen civilisté," uvedl Amirzada Ahmadzai v rozhovoru pro Rádio Česko. Dodal, že tento incident rozhodně na vztazích mezi Afghánistánem a zahraničními západními partnery nepřidá, protože to nebylo poprvé, co alianční síly zaútočily na civilisty.

"Síly NATO postupují v Afghánistánu zcela nekoordinovaně. Vláda USA by měla zavést svou novou strategií, v níž je zdůrazněno, že se mají chránit civilisté," prohlásil Amirzada Ahmadzai.

Podobný názor jako Amirzada Ahmadzai zastává i Tomáš Mužík, vedoucí mise Člověk v tísni v Afghánistánu. "Na alianční síly se za útok na civilisty snáší kritika, na druhou stranu byl ale tento útok očekávatelný i pochopitelný," řekl Mužík v pořadu Stalo se dnes a dodal,že Taliban z podobných "přehmatů" sil NATO těží a využívá je ve svůj prospěch.

Británie by prý měla uvažovat o odchodu z Afghánistánu

Přehrát

00:00 / 00:00

Pracovník organizace Člověk v tísni, Amirzada Ahmadzai, a spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Milan Kocourek o reakcích na letecký útok NATO v Afghánistánu

S projevem o afghánské misi vystoupil v pátek také britský premiér Gordon Brown. Včera totiž odstoupil poradce britského ministra obrany, labouristický poslanec Eric Joyce. Ten požaduje vyjasnění britské vojenské role v Afghánistánu a časové omezení nasazení vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí mise Člověk v tísni v Afghánistánu Tomáš Mužík o náladě v zemi po útoku vojáků NATO na civilisty

Podle Milana Kocourka, spolupracovníka Českého rozhlasu ve Velké Británii, premiér Brown zdůraznil, že cílem britské mise v Afghánistánu je chránit britskou veřejnost před útoky teroristů. "Británie tam podle Browna není sama, je tam zapojeno 40 zemí. Britové se vrátí, až se Afghánci postarají sami o sebe a zajistí si sami vlastní bezpečnost. Nikdo ale nečeká, že to bude zítra," shrnul hlavní body Brownova projevu Kocourek.

Brownovo dnešní vystoupení však zastínila včerejší rezignace poradce ministra obrany, poslance Erika Joyce, který byl majorem britské armády.

Ve svém rezignačním dopise Joyce podle Kocourka uvedl, že britská vláda si nemůže dovolit zdůvodňovat stoupající počet zabitých britských vojáků v Afghánistánu poukazováním na riziko terorismu v britských ulicích. Vláda by podle Joyce měla stanovit časový limit na dislokaci britských vojáků z Afghánistánu a měla by uvažovat o strategii odchodu. V příštím parlamentním období by se měl pak počet britských vojáků v Afghánistánu snížit.

Joyce kritizoval také malý příspěvek dalších členských zemí NATO v Afghánistánu. "Británie bojuje, Německo platí, Francie kalkuluje a Itálie kličkuje," říká se, uvedl v rezignačním dopise Joyce.

Helena Berková, Alena Adámková, Rádio Česko, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme