Čeští vědci dostanou 6 miliard korun z EU

Šest miliard korun z Evropské unie dostanou čeští vědci ze zpožděného operačního programu. Kvůli průtahům byl totiž program Výzkum a vývoj pro inovace schválen teprve před rokem. První peníze vědci dostanou do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laboratoř, vyšetření

laboratoř, vyšetření | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Peníze jsou určené na projekty vysokých škol a vědeckých center z regionů. Nyní je posuzují mezinárodní odborníci z osmnácti zemí. Hodnocení je několikastupňové. Proces je podle ministryně školství Miroslavy Kopicové transparentní:

"V prvním stupni byly všechny projekty hodnoceny českými experty, nejprve každý projekt vyhodnotili tři nezávislý odborníci, kteří potom pro zasedání komise připravili společný souhrnný posudek. Následovalo zasedání panelu, který diskutoval jednotlivé posudky a určil pořadí projektů založené na těchto posudcích za českou stranu."

Stejný princip se opakoval i na straně mezinárodního hodnocení. Úkolem hodnotitelů bude na základě odborných posudků sestavit seznam projektů, které budou moci čerpat prostředky z Evropské unie.

Zahraniční experti teď posuzují 24 projektů regionálních vědeckovýzkumných center. Ty jsou zaměřeny na tvorbu a přenos vědeckých poznatků a jejich zavedení do praxe. Šéfka českého školství Miroslava Kopicová upozornila, že projekty musejí být hlavně dlouhodobě udržitelné.

Peníze poputují k příjemcům ještě letos

Konečné rozhodnutí o tom, které z projektů získají peníze z prostředků Evropské unie, padne na konci září.

"Finanční prostředky pro tuto prioritní osu činí 6 miliard korun. Kolega z Velké Británie, který je jedním z účastníků panelu mi řekl, že to je v podstatě rozpočet Velké Británie na vědu za jeden rok," uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová.

Z programu Výzkum a vývoj pro inovace může Česko mezi lety 2007 až 2013 čerpat na nejrůznější vědecké projekty až 2,4 miliardy eur.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme