Írán obvinil USA z falšování důkazů o jaderné bombě

Spojené státy zfalšovaly klíčové důkazy, aby usvědčily Írán z výroby jaderné bomby, tvrdí Íránci. Ti trvají na mírové povaze svého nukleárního programu a teď se obrátili s protestním dopisem na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Je to další odkaz na záhadný počítač, který se prý podařilo před lety americkým agentům propašovat z Íránu. Notebook měl patřit íránskému jadernému vědci a obsahoval nákresy nukleárních hlavic i videozáznamy tajných továren.

Írán ovšem trvá na tom, že jde o americkou zpravodajskou hru, a varuje mezinárodní společenství, aby na tento podvrh neskočilo.

Dopis s protestem dostal šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. Napsal ho íránský zástupce v této organizaci Alí Askar Soltáníje. Píše o "zmanipulovaných, vyrobených a nepravdivých" důkazech.

To vše v době, kdy mezinárodní společenství zvažuje další sankce proti Íránu, pokud Islámská republika nezačne o svém jádru jednat.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme